Позиция на БАН за главната буква при учтивите форми
Позиция на БАН за главната буква при учтивите форми / sxc.hu

От Института по български език към БАН бе даден отговор на публикация на програмния директор на Дарик радио Константин Вълков по повод правилата в българския правопис. Сред предложенията в статията е да отпадне писането на главно "В" при учтивите форми, в съставните собствени имена всички пълнозначни думи да се пишат с главна буква, както и да отпаднат кавичките при имената на паметници, музеи, кина, футболни отбори и т.н.

Предложенията на Константин Вълков можете да прочетете в статията тук, публикувана на 10 септември. Следват отговорите на професорa в Института за български език към БАН Владко Мурдаров:

"Всички направени предложения от г-н Константин Вълков са свързани.

- Идеята да отпадне писането на главно В при учтивите форми не може да бъде приета, защото по този начин се пише по традиция. В последния официален правописен речник само беше припомнено старото правило главно В да се пише и в учтиви обръщения към повече от един човек.

- Идеята в съставните собствени имена всички пълнозначни думи да се пишат с главна буква също не може да се приеме, защото по традиция в българската графика главна буква се пише само при първата дума.
При географските имена се прави разлика дали втората съставка е собствено или нарицателно име и това определя дали да има втора главна буква.
Употребата на главните букви при обръщенията в кореспонденцията е утвърдена в речевия етикет и нямаме основание да извършваме промяна.

- Кавичките при имената на паметници, музеи, кина, футболни отбори и т.н. може да отпаднат, но главната буква не е достатъчна като информация, че става въпрос за собствено име. Заради това се дава препоръка тези имена да бъдат писани в курсив, който допълнително ги маркира като собствени.
По традиция в български при употребата на кавички е прието в началото кавичките да са долу, обърнати надолу, а на края да са горе, обърнати нагоре.

Всички предложения на г-н Вълков са повлияни от чужди графически системи, но се забравя, че българската графика има свои традиции, с които преди всичко трябва да се съобразяваме".