Изграждат фотоволтаична и вятърна станция в Електротехникума
Изграждат фотоволтаична и вятърна станция в Електротехникума / Деляна Михнева

Уникални по рода си образователни симулационни модели ще бъдат изградени в ПГ по електротехника и електроника в Пловдив. Те представляват фотоволтаична и вятърна станция, слънчева инсталация и стенд за мониторинг на електрическата мрежа. Проектът е подписан преди дни и се финансира по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

Училището продължава успешната си програма за производствени практики в чужбина, като от новата учебна година дестинациите ще бъдат Великобритания и Германия.

По проекта „VERYSchool” пък гимназията ще осъществява интелигентен мениджмънт за енергоспестяване. В сградата е инсталирана система от сензори и измервателни уреди за отчитане и контрол на енергопотреблението. Проектът е част от пилотна платформа, в която участват четири училища от Италия, България и Португалия. Те ще служат като модел за останалите школа в ЕС, а учениците, които са участвали в проекта, ще получат сертификат „енергиен одитор”.

Гимназията ще подпише и договор за сътрудничество с ЕВН-Пловдив. Част от учениците ще преминат практика в клиентските центрове на дружеството, а най-добрите ще получат предложения за работа.