Споразумението за Сирия е най-значимата схема за унищожаване на химически оръжия
Споразумението за Сирия е най-значимата схема за унищожаване на химически оръжия / снимка: Gulliver/Getty Images

Споразумението за Сирия, постигнато с Русия, е най-значимата в историята схема за унищожаване на химически оръжия, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от ДПА. Вариантът за военна намеса обаче остава на масата, ако президентът Башар Асад не изпълни задълженията си, предупреди Кери.

Той отправи предупреждението на пресконференция в Ерусалим след среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, когото информира за рамковото споразумение, постигнато вчера в Женева между Русия и САЩ. Според договорката Сирия трябва да декларира химическия си арсенал до една седмица и да го предаде за унищожаване до средата на 2014 г.

Американският държавен секретар подчерта, цитиран от АП, че ще бъде решаващо за Сирия да спази споразумението. В противен случай заплахата на САЩ да използват военна сила срещу страната остава валидна. Не можем да си позволим празни приказки, когато става дума за международни проблеми, категоричен бе Кери.

По думите му Русия е заявила, че режимът на сирийския президент Башар Асад се е съгласил да даде отчет за химическия си арсенал до седмица, посочва Ройтерс. Според Кери вчерашното споразумение има пълния капацитет да лиши Сирия от всичките й химически оръжия.

На съвместната пресконференция с Кери израелският премиер приветства руско-американската договорка и изрази вяра, че тя ще има отражение и върху Иран, близък съюзник на Сирия, допълва БТА. Светът трябва да гарантира, че радикалните режими нямат оръжия за масово унищожение, тъй като, както научихме в случая на Сирия, ще ги използват, каза Нетаняху. По думите му споразумението доказва, че „ако дипломацията изобщо има шанс да проработи, то тя трябва да бъде съчетавана с достоверна военна заплаха”.