Иран и ООН подписаха споразумение за оказване на хуманитарна помощ в Близкия Изток
Иран и ООН подписаха споразумение за оказване на хуманитарна помощ в Близкия Изток / снимка: БГНЕС

Иран и ООН са подписали споразумение за оказване на хуманитарна помощ в Близкия изток, включително в Сирия, предаде АП, позовавайки се на ирански осведомителни агенции.

Агенция ИСНА цитира иранския заместник външен министър Абас Арагчи, според когото споразумението било сключено след среща със зам. генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валъри Еймъс, която е на посещение в Техеран.

Арагчи заявил, че Иран е готов за широко и ефективно сътрудничество с Обединените нации в оказването на хуманитарна помощ. „Развитието на политическите събития в Близкия Изток породиха множество кризи, като тази, на която сме свидетели в момента в Сирия”, цитира го иранската агенция.

Иран е ключов регионален поддръжник на сирийския президент Башар Асад в гражданската война в страната му. Техеран и преди е изпращал хуманитарна помощ в Сирия, припомня АП.

По-рано днес Иран приветства присъединяването на Сирия към Конвенцията за забрана на химическите оръжия, настоявайки и Израел да стане част от този договор, съобщи агенция Фарс, цитирана от АФП.

„Иран приветства присъединяването на Сирия към Конвенцията за химическите оръжия”, заяви говорителят на иранското външно министерство Марзиех Афгам. По думите й „е обезпокоително, че ционисткият режим е бъде единственият в района на Близкия Изток, който не е част от никаква конвенция за оръжия за масово унищожение”. „Настояваме Съветът за сигурност на ООН и международната общност да вземат сериозни мерки, за да принудят този режим (Израел) да се присъедини към конвенцията за химическите оръжия”, допълни говорителят, цитирана от БТА

Вчера сирийският режим, който е съюзник на Техеран, официално прие да стане част от Конвенцията от 1993 г., забраняваща химическите оръжия, и да приложи споразумението между САЩ и Русия за унищожаване на химическите оръжия в Сирия, припомня АФП.