Токът скача догодина, заради намалението сега, прогнозира Делян Добрев
Токът скача догодина, заради намалението сега, прогнозира Делян Добрев / снимка: ГЕРБ
Токът скача догодина, заради намалението сега, прогнозира Делян Добрев
66518
Токът скача догодина, заради намалението сега, прогнозира Делян Добрев
  • Токът скача догодина, заради намалението сега, прогнозира Делян Добрев

Цената на тока ще поскъпне догодина заради намалението й с пет на сто от август. Това заяви бившият енергиен министър Делян Добрев. Той сигнализира, че с намалението на таксата за пренос е трябвало да се актуализират и договорите с държавните енергийни дружества в тяхна полза, но това не е направено.

В следствие на това бизнесът зад граница, който купува ток от българските централи, има по-ниска цена с около 20 лева на мегават час, а тези пари са изгубени за родните дружества.

Добрев възрази и на вчерашното становище на енергийния министър Драгомир Стойнев за източване на енергетиката ни с 230 млн. лева за студен резерв.

Според Делян Добрев с продажбата на по-ниска цена на ток в чужбина, се прави износ на работни места. В същото време бизнесът у нас плаща скъп ток, а в енергетиката се отварят дефицити. Всичко това ще доведе до нова вълна от съкращения и по-скъп ток за потребителите.

„Никога не съм си позволявал да давам прогнози за цената на електроенергията в проценти, защото вярвам, че това е работа на регулатора. Няма да го направя и в момента. Ще дам един пример – вместо да увеличим цената на тока с 10%, я намаляме с 5% и ви казваме, че няма да плащате 110%, а ще плащате 95%. А ние ще преведем едни пари от държавния бюджет в енергетиката. Но тези пари в държавният бюджет от къде идват, нали пак от нашите данъци, или от кредити за бъдещи поколения. Сметката, която се плаща в момента в енергетиката, не е 95%”, разясни Добрев.

Делян Добрев бе категоричен, че оповестените вчера 230 млн. лева за студен резерв, са всъщност 236 млн. лева по дългосрочните договори с американските централи, за които носят отговорност правителствата преди ГЕРБ.

„Усилията да се покаже някаква борба, тип Робин Худ - във вреда на богатите и в полза на бедните, са опит да се отклони вниманието от други много по-важни теми, които вълнуват обществото”, заяви Добрев.

Въпросите без отговори, според Делян Добрев, са за по-високите августовски фактури за ток въпреки намалението на цената и за позицията на управляващите за АЕЦ „Белене”.