Обама: Всяко споразумение за сирийските химически оръжия трябва да подлежи на проверки
Обама: Всяко споразумение за сирийските химически оръжия трябва да подлежи на проверки / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама изрази надежда, че разговорите, свързани с плана за унищожаване на сирийските химически оръжия, ще бъдат успешни, но подчерта, че той ще настоява всяко споразумение по този въпрос "да подлежи на проверка и да е изпълнимо", предаде Ройтерс.

Обама заяви това след срещата си в Белия дом с емира на Кувейт шейх Сабах ал Ахмад ал Джабер ас Сабах.

Междувременно в Женева държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров разговаряха по предложението на Москва тя да помогне за обезвреждане на сирийския арсенал от химически оръжия, за да се избегнат евентуални американски военни удари по Сирия. След приключване на срещата им в Женева участниците в нея не излязоха с официален коментар.

От Държавния департамент на САЩ съобщиха, че на 14 септември, Кери и Лавров ще продължат разговорите помежду си, с цел доуточняване на позициите относно ситуацията в Сирия в светлината на евентуален военен удар срещу режима на Башар Асад. Съобщено бе и че ще има втора среща Кери-Лавров-Брахими. Тя ще се състои в Ню Йорк, по време на поредната сесия на Общото събрание на ООН.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери ще обсъди ситуацията в Сирия и с външните министри на Франция и Великобритания Лоран Фабиюс и Уилям Хейг. Това ще стане в понеделник на среща, която ще се проведе в Париж.

Обама каза, че и Кувейт, и САЩ са на мнение, че използването на химическо оръжие в Сирия е било престъпен акт и че е изключително важно международната общност да реагира, така че не само да предотврати повторно използване на химическо оръжие, но и да се стигне до изнасяне на това оръжие от Сирия, предава БТА.

Президентът на САЩ и емирът на Кувейт са обсъждали и американските усилия за подновяване на мирните преговори между Израел и палестинците, неспадащото напрежение в Египет и други регионални въпроси.

Кувейтският лидер е повдигнал и въпроса за двамата кувейтци, държани в затвора Гуантанамо, който Обама обеща да закрие. Емирът е приканил президента да ускори освобождаването им и е посочил, че кувейтските власти гарантират за тях.