Дани Каназирева участва в дебатите за нов Изборен кодекс
Дани Каназирева участва в дебатите за нов Изборен кодекс / dariknews.bg/архив

Председателят на групата общински съветници „Обединение за Пловдив” Дани Каназирева е член на Обществения съвет, който беше създаден в четвъртък към Временната комисия за изработване на нов Изборен кодекс. Тя е поканена да участва в дискусията редом с проф. Михаил Константинов, проф. Емилия Друмева, проф. Валери Димитров и още 20 общественици не само като юрист, но и като председател на Инициативния комитет, който преди два месеца внесе в комисията пакет с предложения за промени на Изборния кодекс от различни региони –  Пловдив и Пловдивска област, Варна, Бургас, Ямбол, Благоевград, Сливен.

Новият Изборен кодекс трябва да създаде условия за много по-широко участие на граждани в управлението на държавата и да сложи край на порочната практика на търговия с гласове, категорична е Каназирева. На следващото заседание, насрочено за четвъртък, тя ще представи официално становище по проекта на Кодекса.

Осем са основните промени, които бяха предложени на Временната комисия от Инициативния комитет.  Представители на различни  браншове  считат, че е крайно време да се въведе преференциално гласуване за народни представители, без да има праг, за да се даде възможност  на избирателите да подреждат листите и  свободно да изразяват предпочитанията си, убедена е Каназирева. Тя напомня, че листите се редят в партийните централи и се поднасят на избирателите за формално гласуване. Това е една от причините в Народното събрание  да попадат не професионалисти, а  политически марионетки и послушковци. Редно е инициативните комитети да издигат освен независими кандидати и граждански листи. Според съмишлениците на Каназирева трябва да се въведе  задължително гласуване като един от начините да се преборим с престъпната практика на платен вот, а също така и с влиянието на ДПС в управлението на държавата. Необходимо е в новия Изборен кодекс да има условие за уседналост на кандидатите минимум шест месеца преди регистрация на листите, както и забрана да участват в повече от една листа с цел да се спре подмяна на вота, счита Каназирева.