Д-р Маринова: Започва строителство на общински жилища, Тубдиспансерът ще бъде спасен
Д-р Маринова: Започва строителство на общински жилища, Тубдиспансерът ще бъде спасен / Дарик Варна, архив

Строителството на 250 социални жилища в „Младост” и „Възраждане” е заложено в Плана за интегрирано градско развитие, съобщи в предаването на Дарик Варна „Зала Пленарна” зам.-кметът по здравеопазването и социалните дейности д-р Лидия Маринова. Тя обясни, че общината не е инвестирала в домове за социално слаби 10–15 години назад. Администрацията ще кандидатства пред регионалното министерство и за отпускането на 4,4 млн. лв. по проект за 36 жилища за хора в неравностойно положение.

„Варна има подходящ терен за целта. Той е представен пред министерството, сроковете са спазени и се чака само съгласие от министъра. Надявам се до края на 2015 жилищата да се построят”, каза медикът и увери, че за момента среща съдействие от новата власт.

Има готов проект за нови отделения с 20 легла в съществуващата база на Тубдиспансера, съобщи още Лидия Маринова. Тя посочи, че те могат да се обслужват от същия персонал, за да не се налага раздуване на щата. Това би вляло свежи пари в звеното, смята специалистът. По програми за финансиране се търсят варианти да се помогне на болницата, която е единствена за цяла Североизточна България.

„Кандидатстваме по програмата за подпомагане на малки общински болници. Министерството е изискало данните на болницата, и ако има помощ, с малко и от общината, ще може да я задържим”, изрази надежда д-р Маринова. Тя обясни част от проблемите на здравното заведение със силно редуцираните от държавата средства – от 1,2 млн. лв. на 260 хиляди.

Другите общински болници успяват да се самоиздържат, но общината помага за апаратура, ремонти, линейки и следи как се разходват средствата, каза още зам.-кметът по здравеопазването.

Д-р Маринова увери, че най-късно до февруари другата година проблемът с детските градини и ясли ще бъде решен.

„Вървят строежи на нови групи в градините. Амбицията е до няколко месеца въпросът да бъде решен. В момента недостигът на места е 300 за градините и малко над 200 за яслите”, призна тя. Специалистът посочи, че не са верни твърденията за масово изхвърляне на храна в яслите.

„Направихме проверка. Оказа се, че се изхвърля храна, която децата не изяждат – обикновено не много популярна като корнфлейкс”, разкри Маринова и обясни  проблемите с храненето в детските заведения със забавянето на обществените поръчки.

Д-р Маринова сподели, че се чувства по-смислено в ролята си на зам.-кмет, тъй като силата й е в социалните дейности и здравеопазването. Именно заради това е предпочела поста в конкуренция с депутатското място, което отказа. Тя каза още, че лекарската практика вече й липсва, но намира начин да компенсира в извънработно време.