Ръст на минималната заплата ще увеличи безработицата, предупредиха работодатели
Ръст на минималната заплата ще увеличи безработицата, предупредиха работодатели / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ръст на минималната заплата ще увеличи безработицата, предупредиха работодатели
66411
Ръст на минималната заплата ще увеличи безработицата, предупредиха работодатели
  • Ръст на минималната заплата ще увеличи безработицата, предупредиха работодатели

Повишаването на минималната заплата ще доведе до увеличаване на безработицата, особено в някои региони на страната, предупредиха работодателите. В интервю за Дарик зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков посочи като аргумент и дефлацията, която отчита статистиката в България. Ако се стигне обаче до корекции на минималната заплата, това според работодателите трябва да се случи в рамките на новия бюджет.

„По никакъв начин не бихме се съгласили на повишаване от октомври, каквато идея се обсъжда", подчерта Бранков.

„От началото на тази година имаме процес на дефлация, колкото и това може би да не се усеща масово от хората на пазара, но това са числата, които рапортува статистиката", посочи Димитър Бранков.

Той напомни, че за последната година има повишение на цената на електрическата енергия за големите промишлени консуматори. На фона на дефлацията, при която цените на продукцията им пада или се запазва, вдигането на размера на минималната заплата нямало как да не се отрази сериозно, смята Бранков.

В райони като Северозападния регион, където е ниско заплащането на труда - там вдигането на минималната заплата има много по-осезаем ефект върху намаляването на заетостта, отколкото в София, допълни още зам.-председателят на БСК.

Димитър Бранков посочи още, че в браншовете с по-ниски възнаграждения като търговия, услуги, туризма и строителството, вдигането на минималната работна заплата практически влияе на заетостта. Защото с нея са свързани редица други плащания и обезщетения, които се поемат от работодателя.

„Знам, че много от слушателите ви може да реагират негативно, но статистиката показва, че България от 2008 г. до 2012 г. е на първо място в Европейския съюз по номинален и реален ръст на работните заплати", отбеляза още Бранков, като уточни, че за тази година този ръст е значително по-занижен.