Депутатите приеха промените в Закона за чужденците
Депутатите приеха промените в Закона за чужденците / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Депутатите приеха промените в Закона за чужденците
66387
Депутатите приеха промените в Закона за чужденците
  • Депутатите приеха промените в Закона за чужденците

Депутатите приеха на първо четене промените в Закона за чужденците, предложени от Коалиция за България. Промените предвиждат да се дава право на постоянно пребиваване на чужденци, които имат депозит във финансова институция и инвестиция в български дружества.

От ГЕРБ изказаха притеснения, че може да се злоупотреби с инвестициите и получаването на постоянно пребиваване в страната.

Социалистите пък подчертаха, че държавата ще следи инвестицията да се поддържа в срок от пет години. Ако това условие не се спази, има възможност да се отнеме правото на постоянно пребиваване.

„Проблемът конкретно с този текст не е, че това не е истинска инвестиция, проблемът е, че с този текст се злоупотребяваше в продължение на дълги години и причината ние да премахнем тази точка 7, бяха множество сигнали от българските служби, които казваха, че тази точка се използва недобросъвестно", заяви по време на дебатите депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

„Хора, които нямат тези финансови възможности, използват добре известни в България една-две адвокатски консултантски кантори, които срещу добро възнаграждение внасят от името на този чуждестранен гражданин 1 млн. лева в българска банка. По този начин той, без да има този милион, без да има каквато и да е външна инвестиция в България, дори и депозит, получава постоянно пребиваване", добави още Добрев.

От своя страна колегата му от БСП Атанас Мерджанов коментира: „Аз също приемам голяма част от доводите, които вие изтъкнахте. Искам да ви припомня, че при предните промени в закона, те бяха внесени не от правителството, а от група народни представители. Второ, тогава в дискусията, която се разрази по-един горещ начин в пленарна зала, ние искахме действително становище на МВР и на ДАНС. Такива тогава не бяха представени от ваша страна. Вие сте прав, действително трябва да бъдат изискани. Доколкото ми е известно правната комисия е изискала такива становища. Ние се запознахме със становището на МВР. Няма колизии, но сме готови между първо и второ четене да отразим тези бележки, както и на Министерството на правосъдието".