Обама: Готови сме да действаме, ако дипломацията се провали
Обама: Готови сме да действаме, ако дипломацията се провали / снимка: Gulliver/Getty Images

Няма спор, че в Сирия са били използвани химически оръжия, посочи президентът на САЩ Барак Обама, цитиран от световните агенции.

Ние знаем, че отговорността за това носи правителството на Башар Асад, допълни Обама и определи химическата атака като отвратителна.

"Въпросът е сега да разберем дали САЩ и международната общност са готови да се изправят пред това", добави президентът.

Той подчерта, че след атаката от 21 август ситуацията в Сирия се е променила и са се наложили решителни действия.

Според Обама други тирани няма да се поколебаят да използват отровен газ, ако видят, че САЩ не действат във връзка със Сирия, допълва БТА.

Като пример Обама посочи Иран, който ще се почувства поощрен, ако „САЩ не заемат ясна позиция срещу използването на химически оръжия".

Според президента Ал Каида само ще стане още по-силна, ако види как невинни хора са обгазявани в Сирия, без това да предизвиква глобален отговор.

Президентът определи химическото нападение в Сирия като заплаха за американската сигурност. Той го нарече и нарушение на международните закони.

Обама подчерта, че дори ограничени американски удари ще изпратят послание на Асад.

„Целево нападение ще накара Асад да си помисли добре, преди да използва отново химически оръжия", добави президентът и обеща, че няма да става дума за стъпване на американски войници на сирийска територия, нито за безконечна операция или въздушни удари срещу Сирия.

Той заяви, че си дава сметка, че след войните в Ирак и Афганистан идеята за военни действия няма да бъде популярна сред американците.

В отговор на заплахите на Асад за ответни действия Обама посочи, че правителството на Дамаск няма способността да застраши сериозно американските военни.

Президентът увери и че Израел може да се защитава сам и може да разчита на американска подкрепа в случай на ответен удар по негова територия.

Обама подчерта, че предпочита дълбоко в себе си и мирно решение на сирийската криза и посочи, че вижда окуражаващи признаци в тази насока. Ето защо той е дал указания на американския държавен секретар Джон Кери да обсъди с руския си колега Сергей Лавров руското предложение относно сирийските химически оръжия. Обама е помолил и Конгреса да отложи вота за Сирия, за да се даде път на дипломацията.

Президентът увери обаче, че ще продължи да работи с Франция, Китай, Великобритания и Русия относно резолюция в Съвета за сигурност на ООН, призоваваща Асад да предаде химическите си арсенали. Той обаче предупреди, че понякога резолюциите или осъдителните изявления не са достатъчни.

Президентът добави, че е прекалено рано да се каже дали инициативата на Русия ще бъде успешна. Но според него тя има потенциала да "премести оръжията от Сирия", без да се налага използване на сила.

Във всеки случай Обама поясни, че е наредил на американските военни да запазят натиска върху Асад и да са готови да действат ако дипломацията се провали.

"САЩ не са полицаите на света, но когато могат със скромни усилия и малък риск да спрат обгазяването на деца, те трябва да действат", заяви президентът в края на речта си. Той обаче призна, че е невъзможно САЩ да поправят всички неправди.