Путин: Контрол над химическото оръжие в Сирия е възможен само при отказ от удари
Путин: Контрол над химическото оръжие в Сирия е възможен само при отказ от удари / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че контролът над химическите оръжия в Сирия е възможен само ако САЩ се откажат от употреба на сила, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

"Безусловно е, че всичко това има смисъл и е възможно да функционира само в случай, че американската страна и всички, които поддържат САЩ в този смисъл, се откажат от употреба на сила", каза руският държавен глава.

Путин добави, че разчита на отговорно решение от страна на Сирия. "Надяваме се, че нашите сирийски партньори не само ще се съгласят да поставят под контрол химическите си оръжия, но и тези оръжия да бъдат унищожени по-късно, както и да се присъединят към Международната конвенция за забрана на химическото оръжие", изтъкна руският президент. Путин каза, че Сирия наистина разполага с определен арсенал от химически оръжия, като обясни, че сирийците винаги са гледали на този арсенал като на алтернатива на ядреното оръжие на Израел, допълва ИТАР-ТАСС.

Руският държавен глава съобщи, че въпросът е бил обсъден между него и Барак Обама на срещата на Г-20 и че двамата са възложили на държавния секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров да влязат в контакт и да се опитат да придвижат решаването му.

Междувременно служител от Белия дом каза, че американският президент Барак
Обама се е съгласил да се проведат обсъждания в Съвета за сигурност на ООН по предложението на Русия за обезопасяване на сирийските химически оръжия, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Обама е обсъдил предложението с френския президент Франсоа Оланд и британския министър-председател Дейвид Камерън. Лидерите
са се съгласили да работят заедно с Русия и Китай за сериозно проучване на предложението на Москва химическите оръжия на Сирия да бъдат поставени под международен контрол, каза служителят.

Путин Контрол над химическото оръжие в Сирия е възможен само при отказ от удари
netinfo

От своя страна британският премиер Дейвид Камерън също заяви, че ще подкрепи САЩ и Франция за внасяне в Съвета за сигурност на ООН на резолюция, предвиждаща сирийският химически арсенал да бъде поставен под международен контрол. Камерън подчерта пред комисия в Парламента, че предложението трябва да се приеме много насериозно, тъй като ще постигне целта Сирия да бъде лишена от химическия й арсенал, предаде Асошиейтед прес.

Камерън предупреди същевременно, че предложението не трябва да бъде използвано като тактика на протакане или като предлог да се спечели повече време за сирийския режим. Британският премиер потвърди, че е обсъждал всичко това с президента на САЩ Барак Обама по телефона днес. Той добави, че в резолюцията, която ще се внесе в ООН, трябва непременно да залегнат конкретни срокове, както и начините за осъществяване на предложението, а също така и предупреждение за конкретни последици, ако поетите ангажименти не бъдат изпълнени.