Сирия прие предложението за международен контрол на химическите оръжия
Сирия прие предложението за международен контрол на химическите оръжия / Gulliver/Getty Images

Сирийският външен министър обяви, че правителството в Дамаск е приело руското предложение да постави химическите си оръжия под международен контрол с цел избягване на евентуален военен удар на САЩ, съобщи агенция Интерфакс, цитирана от Ройтерс.

"Вчера проведохме много плодотворен кръг преговори с външния министър Сергей Лавров и той предложи една инициатива, отнасяща се до химическите оръжия. Вечерта ние се съгласихме с руската инициатива", цитира БТА думите на Уалид ал Муалем.

Муалем е уточнил, че Сирия се е съгласила с руското предложение, защото това е щяло да "отстрани основанията за американска агресия".

Руският президент Владимир Путин и американският му колега Барак Обама са обсъдили идеята за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол в кулоарите на срещата на върха на Г-20 миналата седмица. "Въпросът бе обсъден", съобщи по телефона говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс, без да посочи кой го е повдигнал.

Русия обяви предложението си вчера. Часове по-рано американският държавен секретар Джон Кери заяви, че сирийският президент Башар Асад би могъл да избегне военен удар от страна на САЩ, като предаде всичките си химически оръжия в рамките на една седмица, но добави, че Асад "няма намерение да го направи и няма как това да стане".

Междувременно Великобритания обяви, че Русия и Сирия трябва да покажат, че предложението за поставяне под международен контрол и унищожаване на сирийския химически арсенал е искрено. Говорител на британския премиер Дейвид Камерън заяви, че това предложение поражда много въпроси, на които трябва да бъде даден отговор. Той добави, че процесът по намиране на отговор на химическата атака на режима в Дамаск не трябва да продължава безкрайно.