Вигенин: България не бива да участва във военна операция
Вигенин: България не бива да участва във военна операция / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Страната ни ще бъде най-полезна в конфликта, ако съдейства хуманитарно, а не военно. Шансът за мирно решаване на конфликта в Сирия сега стои с още по-голяма вероятност. Това каза външният министър Кристиан Вигенин пред TV7.

В понеделник Сирия даде да се разбере, че е готова да предаде химическото си оръжие на ООН. В резултат на това Сенатът на САЩ отложи ключовото гласуване за военния удар. Вигенин обаче изказа съмнение, че заявката на САЩ да не предприема военна намеса в региона, не означава, че атака няма да има.

Доказателствата сочат, че най-вероятно правителствените сили на Сирия са използвали химическо оръжие срещу собствения си народ. Дали това обаче е било със знанието на президента Башар Асад, все още не е ясно.

Вигенин отново обяви позицията на държавата, че България не бива да участва във военна операция, особено когато тя няма мандат на ООН, нито пък в коалиция на желаещите.

Външният министър допълни, че дори и да имаме мандат от ООН за военен удар, страната ни няма как да се включи във военни действия, тъй като нямаме възможностите за това.

България би могла да съдейства с военномедицински екипи, но най-полезна би била в мирна Сирия в преход, заяви Вигенин и допълни, че за страната ни е най-добре да се възстанови мирът в Сирия, защото така ще отпадне притеснението от бежанските вълни, идващи към нас.

Засега в България притокът е умерен в сравнение със страни като Турция и Ливан.