Псевдо-сирийци търсят бежански статут в България
Псевдо-сирийци търсят бежански статут в България / снимка: БГНЕС, архив

Бежанският поток от бягащи от конфликта в Сирия не се състои само от хора, нуждаещи се от помощ. В огромната бежанска вълна по света има и такива, които се възползват от това да се представят от сирийци, някои от които дори с радикални идеи. Такъв проблем открои арабистът проф. Владимир Чуков пред bTV.

По думите му повечето от тях идват от Северна Африка, а други са били изгонени от Западна Европа и се възползват от опцията за по-топъл прием у нас. „Нужно е да се разграничат тези които имат нужда и тези които трябва да бъдат върнати", посочи Чуков, добавяйки, че някои идват по политически причини, а други по икономически.

По темата Мохамед Ибрахим кинезитерапевт и представител на сирийска асоциация в България уточни, че има хора които бягат от войната в Сирия, а не от режима там. „Повечето бягат от терористите там, а не от правителството, все пак това е официалната власт на страната."

Арабистът посочи, че изглежда надежда за мирно решаване на конфликта, предизвикан от използването на химически оръжия в Сирия има. Вероятността САЩ да организира нападение в страната се понижава, заради настроенията за предаване на химическите оръжия по международен контрол.

Чуков нарече предложенията „химическа дипломация" и добави и призива на Запада Сирия да се включи в конвенцията забраняващата подобен род оръжие.

По думите на Ибрахим е нужно в целия регион да няма оръжия за масово поразяване - включително и в Израел. „За две години терористи под командването на САЩ не могат да свалят правителството, защото хората подкрепят властта на Асад, а не както медиите тиражират тук.", обясни сириецът.

Той беше категоричен, че химическото оръжие е било използвано от терористи пет месеца по-рано, а инспекторите от ООН са били изпратени с нарочно закъснение.