Асад не е използвал химическо оръжие, твърди учен, освободен от плен в Сирия
Асад не е използвал химическо оръжие, твърди учен, освободен от плен в Сирия / Gulliver/Getty Images

Химическите оръжия, с които на 21 август край Дамаск беше извършено нападение, не са били използвани от правителството на Башар Асад, твърди белгийският изследовател Пиер Пичинин да Прата, освободен от неколкомесечен плен в Сирия миналата нощ, предаде ИТАР-ТАСС. Пичинин да Прата беше държан в плен от бунтовнически групи, посочва БТА.

Пред белгийската телевизия Ер Те Ел белгийският изследовател, който вече е в родината си, каза: "Считам за морален дълг да заявя, че не правителството на Башар Асад използва газ зарин и друг газ в предградието на Дамаск". Пичинин да Прата обосновава твърдението си на подслушан между бунтовниците разговор, докато е бил в плен.

Същевременно в Рим следователи разпитват журналиста на вестник "Стампа" Доменико Куирико, който също беше в плен заедно с Пичинин да Прата. 62-годишният репортер се прибра около полунощ в родината си и на летището в Рим беше посрещнат от близките си и от италианската министърка на външните работи Ема Бонино. Той изглеждаше изтощен, но в добро здраве. Пред журналистите Куирико заяви, че през петте месеца на плен е живял като на Марс. "Не се отнасяха добре с мен и ме беше страх", сподели той.

Пред белгийски журналисти Пиер Пичинин да Прата вече разказа, че двамата са били измъчвани и че Куирико е бил подлаган на две симулации на давене от похитителите.

Вестник "Стампа" написа, че похитителите са били част от "бунтовническата галактика в Сирия, която наподобявала на джунгла от движения и хора, възползващи се от войната, в която човек трудно може да се ориентира".

В последно време италианските власти умножиха усилията за освобождаването на двамата чужденци в Сирия, опасявайки се от начало на американски военни удари по сирийски цели. По данни на Репортери без граници в Сирия в плен са 13 журналисти. Подробности около тяхната самоличност и националност обаче не се разпространяват, защото списъкът е поверителен.