Конгресът гласува за нападение в Сирия до две седмици
Конгресът гласува за нападение в Сирия до две седмици / снимка: Gulliver/Getty Images

Президентът на САЩ Барак Обама ще изложи аргументите си в полза на военна операция срещу сирийския режим в телевизионно изявление пред американския народ във вторник. Обръщението към нацията от Белия дом идната седмица ще съвпадне с връщането на конгресмените във Вашингтон от ваканция и е част от усилията на Обама да ги убеди да подкрепят ударите, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

В Санкт Петербург на срещата на Г-20 Обама призна, че е изправен пред трудна битка да получи подкрепата на обществото и на Конгреса за военен отговор на употребата на химически оръжия от сирийския режим.

Лидерът на републиканското мнозинство в Камарата на представителите на американския Конгрес Ерик Кантър междувременно заяви, че очаква гласуването на разрешението за прибягване до военна сила в Сирия да стане "в рамките на следващите две седмици", предаде Франс прес. В Сената гласуването се очаква да бъде най-вероятно в сряда, съобщава Ройтерс.

Междувременно държавният секретар на САЩ Джон Кери пристигна в Европа, за да търси международна подкрепа за военна операция срещу сирийския режим заради употребата на химически оръжия. Кери, който е главният застъпник в правителството на Барак Обама за наказателна акция срещу Башар Асад, се приземи късно снощи в литовската столица Вилнюс. Днес той ще се срещне с министрите на външните работи на ЕС, за да обсъдят сирийската криза и да ги информира за хода на израелско-палестинските мирни преговори, предаде Асошиейтед прес.

Президентът Барак Обама реши миналия уикенд да отложи военната операция в Сирия, за да получи подкрепата на Конгреса. Но тъй като изходът от гласуването на Капитолийския хълм за одобрение на ударите не е сигурно, Кери ще използва пътуването си в Европа да събере международна подкрепа. Повечето европейски страни обаче се обявиха против военна операция без мандат от ООН.

От Вилнюс държавният секретар ще продължи днес следобед към Париж, а утре ще се отбие в Лондон, преди да отпътува за САЩ, съобщава Франс прес.