Предлагат Рада Москова за наградата „Дора Габе“ 2013
Предлагат Рада Москова за наградата „Дора Габе“ 2013 / Валентина Добринчева

Писателката Рада Москова да стане носител на Националната литературна награда „Дора Габе". Това предлага Консултативна комисия към община Добрич. Предстои решението да бъде утвърдено от Общински съвет Добрич - на заседанието му на 17 септември т.г.

Комисията разгледа пет номинации за отличието за 2013 година, когато се честват 125 години от рождението на Дора Габе. С най-много предложения е Юлия Пискулийска, чието име е посочено от Сдружение „Фабрика за идеи", София, проф. Огнян Сапарев, Веселина Седларска, акад. проф. д-р Венко Александров, Недялка Филипова и Марин Ботунски.
По две номинации имат Павлина Петрова Павлова, предложена от Съюза на независимите български писатели и издателство „Български писател", и Генка Петрова, за която са подали предложение Венета Рангелова и Драгни Драгнев.
В списъка с кандидати за наградата е и Камелия Кондова - посочена от Драгомил Георгиев. Кандидатурата на Рада Москова е издигната от екипа на Регионална библиотека „Дора Габе"-Добрич.

Предстои Общинският съвет да одобри и носители на отличия - за принос в популяризиране творчеството на Дора Габе чрез синтез на изкуствата е номиниран композиторът Петър Крумов, а за принос в превода на художествени произведения - Славянска литературна и артистична академия.

Консултативната комисия за удостояване с наградата „Дора Габе" тази година бе в състав Камелия Койчева - зам.-кмет „Хуманитарни дейности" на община град Добрич /председател/ и членове - Анета Дончева - зам.-директор на Националната библиотека, Виолета Пенева - преводач, редактор, родственица на Дора Габе, Дияна Борисова - директор на дирекция „Хуманитарни дейности" при община град Добрич, Иван Мандев - председател на ПК „Култура, вероизповедания и етнически въпроси" при Общински съвет Добрич, Лиляна Стефанова - поетеса, носител на НЛН „Дора Габе" - 2008 и Сашо Серафимов - председател на Сдружение на писателите - Добрич.