Цената на ударите в Сирия няма да е нещо необичайно за САЩ, твърди американски военен
Цената на ударите в Сирия няма да е нещо необичайно за САЩ, твърди американски военен / снимка: БГНЕС, архив

Цената на евентуални военни удари в Сирия не се очаква да бъде изключителна, въпреки че една крилата ракета "Томахок" струва 1,5 милиона долара, предаде Франс прес, като цитира командващия американските военноморски сили адмирал Джонатан
Грийнърт.

"На този етап сумите не са изключителни", заяви адмиралът в реч в американския мозъчен тръст Институт "Ентърпрайз".

Вчера американският министър на отбраната Чък Хейгъл спомена в Камарата на представителите в Конгреса сумата от няколко десетки милиона долара като цена на евентуалните удари по Сирия.

Повечето от корабите, от които могат да се изстрелват ракети в зоната на Сирия, са там и без това в рамките на тяхното обичайно дислоциране, посочи сега адмиралът. Той остави настрана случая със самолетоносача "Нимиц" и корабите, които го ескортират (три миноносеца и един крайцер). Тази военноморска група трябваше да се върне в САЩ след мисия в района на Персийския залив, но беше пренасочена към Червено море, предава БТА.

Седмичната цена за разполагане на миноносец е два милиона долара, а тази на въздушна група /около 80 машини, превозвани от самолетоносач/ е 25 милиона долара за рутинни операции и 40 милиона долара в случай на продължителни операции.

Ако не се прибягва до удари, извършвани от бомбардировачите В-2, произведени по технологията стелт, цената на ударите би трябвало следователно да зависи от броя на
ракетите "Томахок", изстреляни от военноморските сили. Тези ракети вече са платени, но ако бъдат изстреляни, военноморските сили трябва да ги подменят.

През първите дни на интервенцията в Либия са били изстреляни 110 ракети "Томахок". Тогава американското участие в операцията струваше общо 1 милиард долара.

Според Гордън Адамс, специалист по бюджета в сферата на отбраната, цената на ударите в Сирия, като се включат и премиите на военните, участващ в операцията и използваното гориво, ще бъде най-много 100-200 милиона долара.