БАН предлага повишаване на образователните стандарти
БАН предлага повишаване на образователните стандарти / снимка: Sofia Photo Agency, архив
БАН предлага повишаване на образователните стандарти
66273
БАН предлага повишаване на образователните стандарти
  • БАН предлага повишаване на образователните стандарти

Три основни национални цели за по-добро развитие на страната предлагат академици от българската академия на науките.

По думите на председателя на академията академик Стефан Воденичаров това включва духовното развитие на българската нация, създаване на условия за благоденствие на българите, както и нов обществен договор за силна правова държава.

Според учените духовното развитие на нацията, което включва образованието на младите и културата, не е на достатъчно високо ниво.

За да се повиши то, според тях е необходимо да се върне авторитетът на българските учители, да се издигне минимумът на образователните стандарти на учениците в България, както и да се обърне внимание на възпитанието на децата.

Сред целите, които си поставят академиците от БАН, е и ефективно използване на природните суровини.

По думите на акад. Стефан Воденичаров за момента те не се използват.

„Нуждаем се от едно много добро осмисляне на това как може да използваме ефективно това, което ни е дала природата. Туризмът да се превърне в индустрия, свързваща съпътстващите отрасли и производства. Всички тези чудни билки, кални бани, разни минерали - от тях може да се направи една страхотна индустрия", допълни Воденичаров.

Според акад. Георги Марков страната ни се нуждае от неотложни конституционни промени:

„Създаване на конституционен модел, подобряване управлението на централно и местно равнище под пряк граждански контрол. На второ място - постигане на по-добре структурирана, прозрачна и ефективна съдебна система".

След дискутирането на предложения пакет от мерки, учените ще ги предложат на Народното събрание за обсъждане и приемане.