ГЕРБ и Атака недоволни от изказването на премиера за Сирия
ГЕРБ и Атака недоволни от изказването на премиера за Сирия / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ и Атака недоволни от изказването на премиера за Сирия
66242
ГЕРБ и Атака недоволни от изказването на премиера за Сирия
  • ГЕРБ и Атака недоволни от изказването на премиера за Сирия

ГЕРБ и Атака останаха незадоволени от изказването на премиера Пламен Орешарски по проблемите в Сирия. Това обявиха от парламентарната трибуна Цветан Цветанов и Волен Сидеров.

Според Цветанов липсва конкретика в обосновката на Орешарски, а Сидеров пък изтъкна, че все още не е ясна позицията на България за евентуално участие на България във военна намеса в Сирия.

„Не сме удовлетворени от начина, по който бяха дадени отговорите, защото на така зададените конкретни въпроси липсваше конкретика в самите отговори. Аз мога да ви кажа, че в голямата си част, когато човек се поинтересува чрез интернет или електронните издания, може да получи повече данни за бежанската вълна, за всичко, което се случва през последните няколко месеца и това, което се е случило през миналата година", заяви Цветанов.

Не е нормално министър-председателят да застане тук, пред нас и да говори общи неща, които дори във вестниците са по-конкретни от журналистическия интерес и тревожността, която има в българското общество, допълни той.

„Защото леговата база на домовете в Държавната агенция за бежанци е около 1100 човека. Този капацитет беше оптимизиран, но той отдавна вече е надминал и трябва да ми кажа, че за миналата година това, което има като данни, е много по-малко, отколкото това, което има днес. 2320 са бежанците и емигрантите, които са влезли на територията на страната до края на юли месец от началото на тази година", каза още Цветанов.

Нашата парламентарна група сме неудовлетворени от липсата на ясна позиция на правителството - ще участва ли България във война, или не? Така започна изказването си Волен Сидеров.

„Това беше и моят въпрос. Това е въпросът на въпросите. Изказаната неудовлетвореност е от съвсем друг характер, защото ние чухме няколко пъти подред, че тази тема е важна, важна, важна, но не чуваме позицията. За мен също така е нередно парламентарните групи на БСП и ДПС да не се изкажат по тази много важна позиция, а парламентарната група на ГЕРБ, която се изказа, не чух нейната позиция - трябва ли България да даде бази за удари по Сирия. Г-н премиер и вицепремиер, този въпрос остана да виси в пленарната зала и не беше решен. Президентът не е тук, а трябваше да бъде", заключи Сидеров.