Френският посланик Филип Отие си тръгва без орден „Стара планина
Френският посланик Филип Отие си тръгва без орден „Стара планина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Френският посланик Филип Отие е на път да си тръгне от България без традиционно раздаваното в края на мандата най-висше държавно отличие орден „Стара планина". Предложението за удостояването с подобна дипломатическа чест трябва да бъде направено от външния министър и след това одобрено от Министерски съвет и реализирано от президента. Такова до момента обаче няма, а Отие напуска страната в края на седмицата, съобщиха източници от МВнР, цитирани от bTV.

Междувременно стана ясно, че държавният глава Росен Плевнелиев е провел телефонен разговор с министър Кристиан Вигенин, в който е изразил желание МВнР да предложи на Министерския съвет, а той - на президента, да награди посланика на Франция. Това съобщиха за "Труд" източници от МВнР и президентството.

От ведомството отказаха да коментират конкретния случай с френския посланик, но съобщиха, че в момента се извършва пълен преглед на условията, по които се дава това отличие на чужди граждани. Целта е да се създаде конкретен регламент за получаването на ордена.

Според Закона за ордените и медалите на Република България, „Стара планина" се присъжда на чужди граждани, „които имат изключително големи заслуги за двустранните отношения с Република България и за развитието на международното сътрудничество, укрепването на сигурността и мира между народите, както и за защита на правата и свободата на човека".

Практиката досега гарантираше отличието на всеки един посланик в България. Целта на създаването на регламент ще е да отпадне „традиционността" в раздаването на най-висшето държавно отличие на чужди дипломати.

Обсъждането на новите правила и лишаването на френския посланик от орден „Стара планина" покрай тях обаче съвпадна с изразеното отношението на Филип Отие за протестите срещу кабинета „Орешарски". В началото на юли в съвместна позиция с германския си колега Отие подкрепи демонстрациите срещу олигархията в страната. Малко след това външният министър Крисиан Вигенин коментира съдържанието на писмото e "сигнал за подкрепа на усилията за стабилизиране на институциите".

От МВнР обаче отрекоха липсата на орден за Филип Отие да е свързана с позицията му по протеста.