Стартира рехабилитацията на пътища в община Никопол
Стартира рехабилитацията на пътища в община Никопол / archive.dariknews

На 30 август на разклона за село Евлогиево - община Никопол беше направена първата копка, която даде старт на рехабилитацията на пътните отсечки от четвъртокласна пътна мрежа: Въбел - Муселиево и Евлогиево - Муселиево, съобщиха от Областна администрация-Плевен.
Първата копка направиха Емил Бебенов -  кмет на Община Никопол, която е възложител, заедно с представител на изпълнителя на обекта.

Стартира рехабилитацията на пътища в община Никопол
netinfo

Проектът се изпълнява по Програма „Трансгранично сътрудничество Румъния-България" 2007 - 2013 г., Приоритетна ос 1 - Достъпност, Ключова област 1.1 - Подобрения на сухопътните и речните трансгранични транспортни съоръжения, Индикативна дейност - Подобряване на сухопътната и речната транспортна инфраструктура и/или съоръжения с трансгранично значение и в него Община Никопол е партньор 2.

Общата допустима стойност на проекта е почти 7,6 млн. евро с ДДС, от които безвъзмездното допустимо финансиране от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 6 400 267,49 евро, приносът на националния бюджет на партньорите е 985 122,87 евро, а 192 477,85 евро е собственият принос на партньорите.

Бюджетът на проекта за Община Никопол, като партньор 2 възлиза на 2 570 617,21 евро, от които безвъзмездното допустимо финансиране от Европейския фонд за регионално развитие е в размер на 2 171 143,30 евро, приносът на националния бюджет на партньора е 334 180,24 евро, а 65 293,67 евро е собственият принос на партньора. Средствата ще бъдат вложени в ремонта и реконструкцията на пътните отсечки от четвъртокласна пътна мрежа: Въбел - Муселиево и Евлогиево - Муселиево с обща дължина 8,16 км.
Срокът за изпълнение на договора е два месеца и половина, считано от датата на подписване на протокол за откриване на строителна площадка.

На церемонията присъстваха областният управител на Плевенска област Илиян Йончев и главният секретарна Областна администрация-Плевен Емил Димитров.

Стартира рехабилитацията на пътища в община Никопол
netinfo

Проектът ще допринесе за подобряване на достъпа до транспортната инфраструктура и облекчаване на мобилността на хората и стоките, а в контекста на изпълнение на стратегическата цел на програмата за Трансгранично сътрудничество ще създаваде условия за сближаване на хората, общностите и икономиките в района на румънско-българската граница.

С изпълнението му ще се осигури по-добро качество на живот и ще се подобри качеството на транспортните услуги. С подобряване на транспортната инфраструктура времето за пътуване намалява, а районът става привлекателен за инвеститори.

"Рехабилитацията на пътните отсечки е част от една по-дългосрочна програма на местната власт за подобряване на инфраструктурата в общината, която в следващия програмен период ще продължаваме да реализираме, и от която ще имат възможност да се ползват жителите и гостите на общината", уточни кметът на Община Никопол Емил Бебенов.