Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия
Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия / снимки: Gulliver/Getty Images, БГНЕС

Президентът Барак Обама заяви, че САЩ са длъжни да предприемат военни действия срещу сирийския режим. За военната операция, която ще бъде ограничена по мащаб и време и няма да включва участието на сухопътни сили, ще бъде поискано одобрение от Конгреса.

„След внимателно обмисляне реших, че Съединените щати трябва да предприемат действия срещу цели на сирийския режим", заяви Барак Обама.

Като върховен главнокомандващ, президентът на САЩ не е длъжен да иска разрешение от законодателите за военни операции, които са по-кратки от 2 месеца. Но Обама реши да потърси подкрепа. "Взех и второ решение: аз ще поискам пълномощия да използвам сила от представителите на американския народ в Конгреса", подчерта Обама.

"И в заключение, нека кажа следното на хората: знам, че ние сме изтощени от войни. Свърши една война в Ирак. Сега приключваме друга в Афганистан. Американският народ е достатъчно разумен и знае, че ние не можем да решим конфликта в Сирия с военна сила. Затова не смятаме да изпращаме наши войници в чужда война", заяви Обама.

Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия
netinfo

Тежката дума на Конгреса

В резолюцията, изпратена до Конгреса, е залегнало твърдението на администрацията, че режимът на Асад е убил над 1000 души при нападение с химически оръжия на 21 август. В нея е записано, че целта на военния отговор на САЩ е да "възпре, разстрои, предотврати и снижи" способността на режима да използва химически оръжия. Резолюцията упълномощава Обама да използва всички военни средства, които прецени като "необходими и подходящи", за да предотврати преминаването на химически оръжия в ръцете на терористични групи и да защити САЩ и техните съюзници от заплахата на такива оръжия.

В проекторезолюцията липсва времеви график за военни действия, като се посочва, че единствено политическо уреждане може да разреши кризата в Сирия.

Белият дом е уверен, че Конгресът ще гласува в подкрепа на американски военен удар срещу Сирия заради заплахата, която химическите оръжия представляват за сигурността на Израел и на другите съюзници на САЩ в региона, заявиха пред журналисти вчера високопоставени представители на правителството, пожелали анонимност, предаде Ройтерс.

От Конгреса заявиха, че ще обсъдят предложението на Обама за военен удар срещу режима на Башар Асад, след като се върнат от лятна ваканция в седмицата след 9 септември. Това дава основание на някои наблюдатели да смятат, че един евентуален удар ще бъде отложен за по-късна дата, предава БТА.

Лидерът на демократическото мнозинство в Сената Хари Райд заяви вчера, че ще насрочи гласуване по искането на Обама да използва ограничена военна сила срещу Сирия през седмицата след 9 септември. Преди него същото обяви и председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър. Райд добави, че в Сената идната седмица ще има публични слушания по въпроса с високопоставени представители на Белия дом, както и поверителни и открити брифинги за сенатори през цялата седмица.

Междувременно сенаторите републиканци Джон Маккейн и Линдзи Греъм заявиха в декларация, че не могат да подкрепят изолирани военни удари по Сирия, които не са част от една по-голяма стратегия. Според тях тази стратегия трябва да "промени баланса на силите на бойното поле, да постигне заявената цел на президента - отстраняване на Асад от власт и да сложи край на този конфликт, който представлява нарастваща заплаха за интересите на националната ни сигурност."

Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия
netinfo

Часове след изявлението на Обама държавният секретар Джон Кери обяви, че вече има тестове, които потвърждават използването на газ зарин. Факт, който според него, ще убеди Конгреса да постъпи правилно, като разреши удар срещу режима на Башар Асад.

Кери каза в интервю за телевизия Си Ен Ен, че президентът има правото да разпорежда военни действия в защита на САЩ. Държавният секретар обаче изрази увереност, че Сенатът и Камарата на представителите ще се съгласят с действията, планирани от Барак Обама.

"С всеки изминал ден този въпрос придобива повече сила", каза Кери и добави, че анализът на проби от кръв и косми свидетелства за използване на зарин при предполагаемата атака на 21 август от сирийските правителствени сили в предградия на Дамаск.

"За" и "Против" решението на Барак Обама

Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия
netinfo

Президентът на Франция Франсоа Оланд потвърди решимостта си по отношение на Сирия в разговор по телефона с американския си колега Барак Обама, предаде ИТАР-ТАСС. Двамата лидери отново си "свериха часовниците" за ситуацията в Близкия изток малко преди изявлението на Обама в Белия дом. "В хода на разговора Барак Обама съобщи на президента Франсоа Оланд за намерението си да свика Конгреса (за обсъждане на възможен удар по Сирия - бел.кор.ИТАР-ТАСС) и го увери в готовността си за действие," съобщи Елисейският дворец. В тази връзка френският държавен глава свика за консултации министрите, влизащи в Съвета за отбрана. На 4 септември в Париж ще има извънредна сесия на френския парламент, посветена на ситуацията в Сирия. Според конституцията на Франция обаче президентът може да заповяда началото на военна операция дори без одобрението на Националното събрание и Сената.

Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия
netinfo

Британският премиер Дейвид Камерън заяви също, че подкрепя позицията на Барак Обама за Сирия, след като американският президент посочи, че ще иска одобрение от Конгреса за военна намеса в отговор на употребата на химически оръжия срещу цивилни, предаде Ройтерс. Плановете на Камерън страната му да се присъедини към евентуална военна намеса бяха отхвърлени от парламента в четвъртък през нощта.

На свой ред турският премиер ислямист Реджеп Ердоган, чийто авторитет много пострада заради неуспеха да урегулира кризата в Сирия, отправи остри нападки към Съвета за сигурност на ООН, който, според него, не бил "недееспособен". Ердоган също така заяви, че предложения от САЩ план за "ограничена" намеса в Сирия не устройва страната му.

Премиерът на Полша Доналд Туск заяви, че се отнася с разбиране към плановете на САЩ да използват сила срещу Сирия. На възпоменателна проява на полуостров Вестерплате, посветена на 74-ата годишнина от началото на Втората световна война, Туск отбеляза, че отговорът, който Вашингтон предвижда, е напълно обясним, тъй като става дума за реакция на престъпление, свързано с използване на химически оръжия срещу мирни граждани. Полският премиер изрази надежда, че военната намеса ще бъде ефективна, съобщава ИТАР-ТАСС. По-рано Туск заяви, че Полша под никаква форма няма да участва в евентуална военна операция в Сирия.

В същото време венецуелският президент Николас Мадуро нарече "ненужна, несправедлива и престъпна" евентуалната военна операция на САЩ и техните съюзници в Сирия. "Всяко нападение, което се извърши над сирийския народ, ще бъде несправедливо, престъпно и ненужно. Ние, народите в света, трябва да установим мир помежду си", заяви Мадуро.

Хърватският вицепремиер и министър на външните работи Весна Пусич заяви, че дипломатическа акция, която има за цел предотвратяване на кръвопролитията в Сирия би имала смисъл, но всичко извън това няма. "Естествено, трябва да се премине през процедурата и трябва да се види какво казват инспекторите на ООН. Винаги сме смятали, че решение ще донесе една, може би дори, драматична дипломатическа акция", каза Пусич. Как ще се развиват нещата по-нататък, в този момент смятам, че никой не е съвсем сигурен, заяви Пусич, представяйки становището на Хърватия в случай на нападение на САЩ и техни съюзници срещу Сирия. Тя каза, че властите в Хърватия са в контакт със своите съюзници и не може и дума да става, че НАТО по какъвто и да било начин ще участва в каквато и да било активност.

Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия
netinfo

Израелският премиер Бенямин Нетаняху подчерта, че страната му остава готова за всякакви сценарии във връзка със Сирия ден след като президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще поиска одобрението на Конгреса за евентуални удари в Сирия, предаде Франс прес. "Израел е спокоен и уверен в себе си. Гражданите на Израел знаят, че ние сме готови с всякакви сценарии", заяви Нетаняху в началото на седмичното заседание на израелския министерски съвет. "Нашите врагове имат много добро основание да не подлагат на изпитание нашата сила и нашата мощ, защото ги познават много добре", предупреди Нетаняху.

Министър-председателят на Ирак Нури ал Малики призова американските власти „да се въздържат от нападение срещу Сирия", пише израелският в. "Йедиот Ахронот", позовавайки се на информация от правителствен източник в близкоизточната държава. Позицията на Багдад се е превърнала в пречка за приемането на проекта за антисирийска резолюция по време на извънредната среща на Лигата на арабските държави, която се проведе днес в Кайро. Представителят на Ирак се е изказал срещу предложението да се даде "зелена светлина" на САЩ за удар в Сирия, за което са призовали страни като Саудитска Арабия и Катар.

По време на днешната религиозна служба във Ватикана папа Франциск се обяви срещу военна интервенция. Той обяви 7 септември за ден на пост и молитва за мир в Сирия и целия Близък Изток. "Осъждам особено решително използването на химически оръжия. В ума и в сърцето ми са се запечатали ужасните картини от последните дни. Има божия присъда и присъда на историята за нашите действия и никой не може да избяга от нея", посочи светият отец.

Обама търси подкрепа от Конгреса за одобряване на военни удари по Сирия
netinfo