Закон за жестомимичния език искат сляпо-глухите
Закон за жестомимичния език искат сляпо-глухите / MorgueFile.com

Създаването на Закон за жестомимичния език ще искат от Националната асоциация на сляпо-глухите в България. Това обяви председателят на организацията Димитър Парапанов. По думите му законът трябва да опише методите за работа със сляпо-глухи, както и кои са потребителите на съответните социални услуги и как ще ги получават.

Парапанов даде за пример Унгария, където от пет години функционира такъв закон. Там на всеки потребител се полагат по 200 часа годишно безплатно обучение на съответния жестомимичен език, а ако е в болница, му се назначава безплатен преводач. Унгария вече има обучени няколкостотин интерпретатори, които помагат на хората с увреждане да се адаптират към въшния свят и да не изпадат в изолация, обясни Парапанов. Унгарските интерпретатори минават само курсове, за да се обучат на жестомимичен език, докато в скандинавските страни има бакалавърски програми в университетите.

До края на годината асоциацията ще инициира срещи на ниво депутати съвместно със Съюза на глухите и Центъра за жестомимичен език.

Други новини от Пловдив