Цветанов не изключва обща партия с протестиращите
Цветанов не изключва обща партия с протестиращите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

"Отворени сме за диалог с Реформаторския блок, защото съвместните ни действия са важни за демократичните процеси в България. Много повече са допирните ни точки за общи действия, за общи политики, отколкото това, което имаме като разделение".

Това заяви в Кърджали заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По думите му посещението му в града е свързано с „подготовката на предстоящи предсрочни парламентарни избори и началото на активния политически сезон".

„ГЕРБ е най-голямата опозиционна партия, представена в българския парламент. Желаем успех на Реформаторския блок. Затова има Европейска народна партия, има сестрински партии в нея. ГЕРБ е лидерът в дясното политическо пространство и е с най-голяма представителност и в ЕП. В тази посока ние винаги сме готови за конструктивен диалог, за да можем да сложим на масата и проблемите, и грешките, които сме допускали.", коментира още Цветанов.

Относно новия политически сезон той допълни, че ГЕРБ ще направи всичко възможно да бъде демократична опозиция в парламента, участвайки в работата на парламентарните комисии, и в същото време ще подкрепя всички граждани, които протестират срещу това правителство. Цветанов не изключи съвместни действия между протестиращите и ГЕРБ като политическа партия.

„Трябва да участваме в работата на комисиите, за да оспорваме и оборваме безумни предложения на управляващите като тези, касаещи промените в закона за ДАНС", аргументира се Цветанов.

По думите му в момента в страната върви поголовна политическа чистка, каквато не е имало никога досега.

„В малките населени места, там където господства ДПС, и с помощта на БСП, не е нормално да има списъци за уволнения, да има сплашвания на хората. Това трябва да бъде категорично преустановено и трябва да застанем твърдо зад тези хора. И ние ясно сме заявили, че за всички, които изпаднат в необходимост от юридическа помощ, нашите офиси ще бъдат на разположение. За да може тези хора да бъдат възстановени на работа", допълни Цветанов.

По отношение на подписките в защита на правителството на Орешарски той заяви, че се манипулират като в посланията за събирането им е споменавано, че хората се подписват за цената на тютюна, за запазването на болницата в Девин, за по-евтин ток.

Цветан Цветанов коментира и темата „Сирия". Според него позицията на външния министър е напълно неадекватна на ситуацията - пасивна и хаотична.

„България е член на ЕС и ние трябва да приемем всички, които се нуждаят от закрила. Но ние трябва да имаме условията и възможността да приемаме тези бежанци. Това трябва да се прави в момента - осигуряването на места, които да поемат бежанската вълна. Защото досега капацитетът е изпълнен", коментира Цветанов и не изключи възможността в бъдеще бежанци да бъдат настанявани и в палаткови лагери.