Бойко Борисов с дарение за манастир и църква в Стара Загора
Бойко Борисов с дарение за манастир и църква в Стара Загора / DarikNews.bg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов направи дарение от над 50 000 лева на манастир и църква в Стара Загора.

От името на политическата партия бившият премиер дари 25 000 лева за ремонт на манастира „Свети Атанасий" в село Златна ливада и 50 000 лева за довършване на църквата „Свети Игнатий Старозагорски" в квартал „Самара". Предложенията за двете дарения са направени от депутатите на ГЕРБ от Стара Загора.

Документите за даренията бяха връчени на старозагорския митрополит Галактион. Сумата дарена на манастира „Свети Атанасий" ще бъде използвана за реставриране на помещенията, в които се твърди, че се е криел Апостола на свободата Васил Левски. Там ще бъде изграден и музей.

При посещението на Борисов в манастира там бе отслужен и молебен за здраве. Службата води лично митрополит Галактион. След това лидерът на ГЕРБ, придружаван от кмета на Стара Загора Живко Тодоров, част от депутатите от старозагорския регион и от ръководството на общината мина през постницата. Легендата разказва, че всеки преминал през нея се пречиства от греховете си.

„Трябва да преместят Народното събрание тук и всяка сутрин преди да започнат работа да минават през това място", пошегува се на слизане Бойко Борисов.

От името на общинската структура на ГЕРБ в Чирпан Борисов получи като подарък Библия и картина на чирпанския художник Владо Кондарев.

В новостроящата се църква „Свети Игнатий Старозагорски" бившият премиер видя криптата, където по време на строежа изненадващо се появил извор с вода. Проучванията преди това не показали наличие на подпочвени води.

„Толкова църкви и храмове построихме, че вече само като погледна и мога да изчисля колко средства още са необходими. Тук може би са около 150 000 лева", обяви Борисов.

Като подарък от митрополит Галактион той получи икона на светеца, чието име ще носи храма.