Всеки пети гледа аналогова телевизия, от ноември - с 9 канала
Всеки пети гледа аналогова телевизия, от ноември - с 9 канала / sxc.hu

Замяната на аналоговата телевизия с цифрова ще засегне 20 % от населението, което приема сигнала чрез наземно разпространение. Това съобщи председателят на СЕМ Георги Лозанов на изнесено заседание на органа в Пловдив. Той уточни, че от цифровизацията няма да бъдат засегнати тези, които приемат разпространението по кабел.

Отлагането на цифровизацията за 1 ноември е свързано с технологичното време всички попадащи в 20-те процента да се сдобият с декодери. Забавянето няма да доведе до налагане на глоби и санкции от страна на ЕС.

Цифровизацията на аналоговата телевизия ще даде свободен достъп до 9 канала, сред които са БНТ, БНТ 2, БТВ, Нова, ТВ7, News7, Bulgaria On Air. Националната телевизия предвижда да се включи с още два канала – за култура, спорт и детски предавания.

Процесът по цифровизация се движи от Министерството на транспорта и Комисията за регулиране на съобщенията. СЕМ отговаря преносът да е съдържателен и предвижда акция за освобождаване на ефира и кабелните мрежи от разпространители на съдържание без регистрация.