95% от хората с увреждания у нас са безработни
95% от хората с увреждания у нас са безработни / снимка: Sofia Photo Agency, архив

95 на сто от хората с увреждания у нас са безработни, това заяви председателят на Асоциацията на хората с увреждания Минчо Коларски. Той посочи, че по-голямата част от работодателите избягват да наема хора с увреждания и така тези хора се превръщат в една от най-уязвимите групи на пазара на труда.

„Самите работодатели смятат, че в условия на икономическа криза и безработица, е по-добре да не наемат хора с увреждания. Създава се един порочен кръг, от който излизане няма и от който страдат най-много хората с увреждания", коментира Коларски пред агенция Фокус и отбеляза, че въпросът е комплексен и опира до много фактори като недостъпната среда, проблемите с транспорта и с комуникациите.

По думите на Минчо Коларски - според данните на средната европейска статистика, която показва, че хората с увреждания са около 16%, в България хората с увреждания са около 1 млн. души.

„В това число са включени граждани с различни видове увреждания. Става въпрос не само за хора в инвалидни колички, а и за хора, които се нуждаят от някакво специално адаптиране в околната среда", подчерта Коларски.

Според него правителството трябва да започне една политика, базирана на конвенцията за правата на хората с увреждания, като само по този начин нещата ще започнат да се решават комплексно и ще има шанс за промяна в обществото за хората с увреждания.