Интензивен трафик и колони от автомобили по пътищата през неделния ден
Интензивен трафик и колони от автомобили по пътищата през неделния ден / снимка: Sofia Photo Agency, архив

В неделната вечер пътуващите към София затънаха в огромно задръстване преди моста - на 61-ви километър, близо до тунела "Траянови врата". От пресцентъра на МВР потвърдиха, че причината за повече от 15-километровата опашка от коли, автобуси и някои камиони, е бил ремонтът, който се извършва на моста на километър 61-ви.

По тази причина големият транспортен поток към София по автомагистрала „Тракия" се пропускаше от "Магистрална полиция" само по едно от платната.

Задръстването обаче бе огромно и колите се придвижваха с многократни спирания по нагорнището към тунела в посока към София. В обратна посока нямаше такъв проблем.

Нямаше произшествия, съобщиха от пресцентъра на МВР, цитирани от БГНЕС.

През днешния ден бе натоварен и път Е-79 от Кулата към Благоевград и София.

Много голям интензитет от МПС-та на входа от Гърция за България имаше през целия ден на ГКПП - Кулата, заяви директорът на Регионална дирекция "Гранична полиция" - Смолян комисар Бойко Божков. Затова работеха всички четири трасета - 2 за леки коли, а по едно - за тирове и автобуси. На изхода работещите коридори бяха 3, тъй като и излизащите от страната ни автомобили бяха по-малко.

"Направили сме анализ на ситуацията предварително и сме взели необходимите мерки. Чакането на границата на ГКПП - Кулата - Промахон е между 2 и 5 минути. Става въпрос за преминаване на граждани от страни от Европейския съюз", каза още комисар Бойко Божков. Той уточни, че някой нашенец може и да чака повече на граничната бразда, но вината в никакъв случай не е на граничните полицаи. "Понякога пристигат наведнъж по 30-40 леки автомобила. Когато има преминаващи от трети страни, нашите служители са длъжни да им направят пълен контрол на документите. Ако някой българин е застанал в опашката зад такъв автомобил, то е нормално да прояви търпение. Защото няма специален режим за пропускане на наши сънародници и на граждани на държави от Европейския съюз за сметка на тези от трети страни", уточни комисар Божков.

Засиленият трафик в неделния ден в посока София бе причина за километричната опашка от автомобили на различни места. От ОД на МВР апелираха към водачите да се движат със съобразена скорост в участъците с ремонтни дейности.