Ново трасе ще заобикаля разкопаното  Димово
Ново трасе ще заобикаля разкопаното Димово / Областна администрация Видин

Областният управител на Видин инж. Кръстьо Спасов извърши днес обиколка на проблемните участъци на главен път Е-79. Той провери на място състоянието  на участъка „Димово – Ружинци” и готовността за започване на строителни работи върху проектираното през 1987 г. 20-километрово трасе. Новата пътна отсечка трябва да замени сегашния проблемен участък от Е-79, който преминава през гр. Димово и селата Бела, Скомля и Медовница.  Чрез алтернативното трасе ще се осигури липсващата от инфраструктурата на Дунав мост при Видин – Калафат  директна, скоростна и модерна пътна връзка.

Заедно с инж. Иван Спасов, бивш дългогодишен ръководител в Главно управление на пътищата, областният управител огледа цялото трасе, което по проект започва преди гр. Димово, преминава през пресечена местност в района, пресича главен път Е-79 на кръстовището след с. Бела и се включва директно в първокласния път на разклона преди с. Ружинци. При огледа бе установено, че по протежението на около 10 км от участъка, на места са запазени асфалтовата настилка и пътната основа, положени там още през 1988-1989 г. Две години по-късно изпълнението на проекта спира, поради липса на финансиране.

„Този участък от подходната пътна мрежа трябваше да бъде готов преди завършването на мостовото съоръжение”, бе категоричен инж. Кръстьо Спасов, позовавайки се на Споразумението от 2000 г.  между правителствата на България и Румъния за изграждането на Дунав мост 2. В разпоредба 4 от него се посочва, че „договарящите страни най-късно до датата на въвеждането на обекта в експлоатация ще предприемат мерки с цел избягването на тесните места по протежение на подходната пътна подходната пътна и железопътна инфраструктура всяка на своята територия по трасето на Пан-Европейски транспортен коридор IV, както е определен в окончателния доклад на TINA“.

Инж. Кръстьо Спасов предприе действия за ускореното изпълнение на участъка „Димово – Ружинци” още в първите дни от втория си мандат като областен управител на Видин. В писмо до Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) той изрази безпокойството си от критичното състояние на пътната инфраструктура и задълбочаването на проблемите със засиления трафик към моста, безопасността на движението и недоволството на жителите на   населените места, намиращи се на главния път.

В отговор от АПИ уточняват, че през юли т.г. са приключили откритите процедури по ЗОП за избор на изпълнител и е подписан договор за изработването на идеен и технически проект с парцеларен план.

 

За проблемните участъци от пътната инфраструктура в региона инж. Кръстьо Спасов е запознал председателя на Народното събрание Михаил Миков, премиера Пламен Орешарски и министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева.