Центърът за кариерно ориентиране– организира  „ДЕТСКО ЛЯТО в КСУДС”
Центърът за кариерно ориентиране– организира „ДЕТСКО ЛЯТО в КСУДС” / netinfo

В рамките на проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование” Центърът за кариерно ориентиране Русе  в партньорство с Комплекса за социални услуги за деца и семейства провежда летни занимания за ученици. В конферентната зала на Комплекса присъстващите деца заедно с кариерните консултанти от ЦКО Русе, подпомогнати от социалните работници, разсъждават за многообразието от различни професии и необходимите за тях качества и умения; участват в интерактивни упражнения и игри, свързани с опознаване на своите лични качества и света на  професиите чрез използване на арт методи и техники.
Разделени на групи, съобразени с възрастовата разлика и различната тематика и методи на работа. децата подобряват своите когнитивни и социални умения, обсъждат различни теми: „Имена на професиите”, „Какви качества притежавам?”, „Необходими професии”. Акцентът се поставя върху значението на различните професии и умения и потребността им на пазара на труда.

Дейностите са съобразена с възрастта, интересите и възможностите на децата. Екипът от кариерни консултанти провеждат заниманията по занимателен начин чрез използване на игри, филми, гатанки, рисуване и други творчески техники.
До този момент са проведени две интеарктивни сесии с децата в Комплекса, а през септември заниманията продължават.

Целта на проекта е създаване на система за кариерно ориентиране в училищното образование за постигане на съответствие между националната и европейската политика в областта на ориентирането през целия живот. Кариерното ориентиране е  разбирано в широк смисъл, който интегрира всички измерения от живота на човека, процес, който започва от ранното детство и продължава през целия съзнателен живот на човека.

Дейностите се организират по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз.