Престрелка на площад „Рамзес” в центъра на Кайро
Престрелка на площад „Рамзес” в центъра на Кайро / снимка: Gulliver/Getty Images

Престрелка избухна днес между силите за сигурност и привърженици на сваления от армията египетски президент ислямист Мохамед Морси, барикадирали се в джамия на площад „Рамзес” в центъра на Кайро, съобщиха световните агенции.

В джамията има въоръжени ислямисти и ръководители на „Мюсюлмански братя”. По данни на египетски медии, сред тях има издирвани от властите високопоставени функционери на ислямисткото движение, предаде ИТАР-ТАСС. Според очевидци, цитирани от АФП, в сградата се намират също жени.

По-рано днес войници и полицаи, които бяха обкръжили джамията от снощи, водиха преговори с укрилите се там ислямисти. Няколко мъже без оръжие бяха изведени от военните по безопасен коридор от един от изходите. Силите за сигурност едва успяха да ги опазят от разгневената тълпа местни жители, пристигнали на площада след армейските подразделения, за да се саморазправят с ислямистите, пише БТА.

Кореспондент на АФП видял как тълпата ги налагала с тояги и железни пръти. Малко след това снайперисти неочаквано откриха огън от минарето на джамията срещу военните, които отвърнаха на стрелбата. Над площада кръжат ниско два армейски хеликоптера.