Местан призова президента да не разделя нацията
Местан призова президента да не разделя нацията / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Местан призова президента да не разделя нацията
65951
Местан призова президента да не разделя нацията
  • Местан призова президента да не разделя нацията

Ако "Атака" гласува в подкрепа на ветото на президента, ще бъдем ли свидетели на "тройна опозиция". Този въпрос постави от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан. Той се обърна и към премиера Пламен Орешарски с думите, че това вето е срещу неговия кабинет и "там ги стяга чепикът".

Местан призова президента Росен Плевнелиев да не разделя нацията и попита коя трябва да е институцията, в който да се срещнат протестиращи и контрапротестиращи.

„Заявяваме отговорно, че ако е вярна тезата, че ако ветото бъде преодоляно с гласовете на Атака, това е доказателството за нова Тройна коалиция. Приемате ли обратната теза, че ако те гласуват „против", означава по силата на вашите аргументи на един единствен акт, като самодостатъчен критерий кой къде се намира, че те биха се превърнали в част от една нова опозиция в лицето на ГЕРБ и Атака. Искам въпреки всичко да се обърна с един самостоятелен призив към държавния глава да се опита да възстанови конституционната си медиаторска роля и въпреки резултата от днешното гласуване, да се опита да бъде обединителя на нацията. Очаквам най-сетне да направи, без да противопоставя едни български граждани на други, ясното разграничение между наистина симпатично протестиращите и тези, които продължават да казват: „Турците вън!" Това не може да бъде наречено симпатично от нито един политически лидер, още по-малко от един държавен глава. Ние в продължение на два месеца не сме изрекли лоша дума по адрес на който и да е протестиращ срещу кабинета. Протестът е естествено право", заяви Местан.