Национална работилница Седянка гостува с изложба в Г. Оряховица
Национална работилница Седянка гостува с изложба в Г. Оряховица / снимка: Община Горна Оряховица

24 майстори на народни занаяти подредиха изложба в Градската художествена галерия „Недялко Каранешев" в Горна Оряховица. Всички те са членове на Национално сдружение работилница "Седянка". Изложбата бе открита с изпълнения на група за изворен фолклор от с. Писарево. Гост на откриването бе заместник-кметът Йорданка Кушева.

Участниците в изложбата бяха представени от председателя на Сдружението д-р Любка Любенова. 11 от тях показват за първи път свои творби. Те бяха удостоени и с грамота от Националното сдружение. Петима от дебютантите са дантелиери, а шестима се занимават с плъсти. Трима от участниците в изложбата са мъже. Иван Маринов е от Горна Оряховица и в изложбата се представя с гоблени. Петър Георгиев от Писарево показва плетене на фуркет, а Светослав Петров от Елена се представя с дантела „кене". И двамата са събирачи на народни носии. Част от техните експонати също са показани в изложбата. Тя включва експонати на майстори от Горна Оряховица, Велико Търново, Писарево, Варна, Бургас, Самоков, Елена. Гостите на изложбата могат да видят калоферска дантела, везба, плъст, плетене с шума, дантела „кене", дантела „фриволите", плетене на маниста-родопска техника за правене на бижута. По време на откриването, една от майсторките бе изненадана с торта и изпълнение на Петър Георгиев, по повод рождения си ден.

Националното сдружение работилница "Седянка" съществува от около две години. Целта му е да възроди традиционните умения на българските жени в подреждането на дома и изработването на облеклото. Желанието на членовете на Работилницата е уменията да се предадат на колкото може повече хора и така да се съхранят вековните български традиции. Във виртуалното пространство членовете на сдружението са над 1500 от държави от всички континенти, сподели д-р Любка Любенова.

Изложбата ще остане подредена в Градската художествена галерия две седмици.