Станишев и Борисов си размениха остри рeплики в дебата за ветото на бюджета
Станишев и Борисов си размениха остри рeплики в дебата за ветото на бюджета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Ветото на президента Росен Плевнелиев е част от огромните напъни да се попречи на възстановяването на парламентаризма и на нормалната държавност. Това каза председателят на ПГ на "Коалиция за България" Сергей Станишев при обсъждането на ветото на държавния глава върху актуализацията на бюджета.

Станишев заяви, че ще подкрепят отново актуализацията, защото това е първата реална стъпка в същинската промяна, за която се е ангажирало това правителство. Станишев каза, че очакват от правителството тази първа стъпка да е начало на много по-дълбока промяна. Той допълни, че очаква да бъде разработен много по-различен бюджет за 2014 г. от тези на бившия финансов министър Симеон Дянков.

Лидерът на социалистите Сергей Станишев каза, че в момента се води политическа битка за промяна или за запазване на статуквото. Парламентът през миналите години бе превърнат в гумен печат на чужда воля, заварихме президентска институция, която две години беше мълчалива, и президент, "избран с тежки измами и манипулации", най-вероятно заради това не се е обаждал, посочи Станишев. Цялата държава, нейният връх, институциите бяха в една мълчалива омерта, каза Станишев. По думите му това е била картината на България през последните четири години.

Вече трети месец правителството на Пламен Орешарски работи за промяна на цялото това грозно статукво, каза Станишев и добави, че се работи въпреки усилията на бившите управляващи да запазят техните "калинки" и корупционни схеми. Каква промяна може да се случи в страната при бюджета на Симеон Дянков, попита Станишев. Самите ГЕРБ се отрекоха от политиката на Симеон Дянков и го изпратиха в чужбина, напомни депутатът. Остана последният мохикан - Росен Плевнелиев, който иска да запази бюджета на Дянков, каза Станишев.

Според него основните дебати днес не са икономически, защото те вече са били изложени и икономическият дебат е бил спечелен от правителството и партиите, които подкрепят управлението. Значи причината за ветото е друга - политическа. С ветото си държавният глава забранява на това правителство да прави финансова политика различна от тази на Дянков, посочи Станишев. По думите му с това свое действие Плевнелиев губи ролята си на обединител на нацията и става страна в политическия живот - показва, че изпълнява волята на ГЕРБ, която го е "назначила за президент". Според лидера на социалистите с това си действие Плевнелиев се идентифицира като "борещ се за статуквото".

Когато формирахме правителството със 120 души народни представители, не знаехме колко много ще ни се пречи от статуквото, каза още Станишев и добави, че може би не са
очаквали, че предишните управляващи ще "сринат държавата, за да запазят своята власт".

Сега разбирам защо Сергей Станишев не е премиер и е оставил Пламен Орешарски да му бере срама, каза в реплика председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Според него по време на предишното управление парламентът е работил спокойно, а сега няма един ден, в който да не се минава през полицейски кордони. Ако пуснете, която и да е телевизия, ще видите, че сме обградени като в Египет от жандармерия, каза лидерът на ГЕРБ. Той допълни, че не съжалява, че са излъчили за президент Росен Плевнелиев. Борисов каза, че предишният президент - Георги Първанов, истински и горчиво съжалява, че е излъчил Станишев за свой заместник в БСП.