Канада затвори посолството си в Египет
Канада затвори посолството си в Египет / снимка: БГНЕС, архив

Канада обяви, че затваря посолството си в Египет заради обхваналото страната насилие, за да гарантира сигурността на дипломатическия си персонал, предаде Франс прес.

Положението ще бъде отново подложено на оценка в следващите дни и ще се реши дали посолството да бъде отворено, което ще стане най-рано в неделя, заяви говорител на канадското външно министерство.

При кървавите репресии от египетската армия и полиция на демонстрации на привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси в сряда бяха убити 638 души, а близо 4000 са ранени, предава БТА.

Канадският външен министър Джон Беърд призова "всички страни да започнат конструктивен диалог за успокояване на напрежението, а египтяните да проявят сдържаност и решителност в следващите дни".

Беърд осъди нападенията срещу религиозни сгради и поиска от египетските власти "да защитят вярващите и религиозните сгради от всякакво насилие или сплашване".

По указания на премиера Реджеп Тайип Ердоган посланикът на Турция в Египет Хюсеин Авни Босталъ е извикан за спешни консултации в Анкара, съобщи телевизионният канал Ен Ти Ви.

След потвърдената информация, че при брутална намеса на силите за сигурност в Египет са загинали най-малко 525 демонстранти, турското правителство реши да отзове посланика си в Египет. Изявления по въпроса направи лично премиерът Реджеп Ердоган при завръщането си снощи от еднодневна визита в Туркменистан, предава агенция Фокус.

Преди това Ердоган и външният министър Ахмет Давутоглу оцениха в телефонен разговор последната ситуация в Египет. Именно тогава е решено турският посланик в Кайро да бъде незабавно извикан за извънредни консултации в Анкара. Очаква се посланик Хюсеин Авни Босталъ да пристигне днес или най-късно утре в Турция, посочи още телевизионният канал Ен Ти Ви.