ООН призова за независимо разследване на убийствата в Египет
ООН призова за независимо разследване на убийствата в Египет / снимки: БГНЕС

Върховният комисар на ООН за правата на човека Нави Пилай призова да бъде проведено независимо разследване за убийствата на стотици египтяни, когато силите за сигурност разрушиха протестни лагери на ислямисти, предаде Ройтерс.

Пилай, която е бивш съдия в Международния наказателен съд, заяви, че големият брой жертви вчера в сблъсъците в египетската столица показват „прекомерната и даже крайна употреба на сила срещу демонстранти”. Тя прикани египетските сили за сигурност да действат по-сдържано. „Трябва да има независимо, безпристрастно, ефективно и достоверно разследване за поведението на силите за сигурност. Всеки, който бъде намерен за виновен в нарушение, трябва да бъде държан отговорен”, се казва в изявлението на Нави Пилай, разпространено в Женева, информира БТА.

Ислямисткото движение „Мюсюлмански братя” призова привържениците си да манифестират днес в знак на протест след вчерашните убийства в Кайро. По официални данни най-малко 525 цивилни са загинали при операциите на силите за сигурност по разрушаването на лагери на привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси.

В същото време продължителността на комендантския час се намалява с 2 часа в редица райони на Египет, предадоха Ройтерс и ИТАР-ТАСС. Според указ на премиера Хазем ел Беблауи в Кайро, Александрия и 12 други области комендантският час ще започва в 21.00 ч. вечерта вместо в 7.00 и ще продължава до 6.00 ч. сутринта.

Ограничаването на придвижването нощно време беше въведено с решение на правителството след разпръсването на протестите на поддръжниците на сваления президент Мохамед Морси в Кайро. Освен това по разпореждане на временния президент Адли Мансур в страната е въведено извънредно положение за срок от един месец.

ООН призова за независимо разследване на убийствата в Египет
netinfo

Режимът на извънредно положение предвижда неограничени пълномощия на армията и силовите структури, включително за задържане на заподозрени. Комендантският час засяга Кайро, Гиза, Александрия, Северен и Южен Синай, Суец, Исмаилия, Ел Мина, Асют, Сохаг, Бухайра, Фаюм, Кена и Бени Суейф. По-рано по молба на египетския министър на туризма Хишам Зазу действието му беше отменено в Шарм ел Шейх.

Външните министри от Европейския съюз може би ще се срещнат следващата седмица във връзка с обстановката в Египет, където вчера над 500 души загинаха при сблъсъци между полицията и привърженици на сваления от армията президент Мохамед Морси, заяви италианският външен министър Ема Бонино, цитирана от Ройтерс.

„Ние се опитахме да посредничим заедно със САЩ, но опитът се провали, защото военните не приемаха компромиси”, посочи Бонино в коментар за уебсайта Affariiatliani.it. „Среща на външните министри от ЕС се очаква в понеделник или вторник”, добави тя.

Говорител на италианското външно министерство уточни, че все още няма окончателно решение за срещата, защото не всички външни министерства са изпратили отговор, но е „вероятна”.