Над 520 убити при сблъсъците в Египет, броят на жертвите расте
Над 520 убити при сблъсъците в Египет, броят на жертвите расте / БГНЕС

Броят на жертвите при вчерашните сблъсъци в Египет достигна 525 души. Това обяви говорител на министерството на здравеопазването, цитиран от Асошиейтед прес. Числеността на ранените също се увеличи - до 3717 души, посочи говорителят Халед ал Хатиб.

Движение "Мюсюлмански братя" призоваха днес привържениците си да излязат на нови протести в Кайро, предаде БТА.

Египетските власти дадоха на военни прокурори 84 души от град Суец, включително членове и поддръжници на "Мюсюлманско братство", по обвинения в убийство и в палежи на църкви, съобщи Ройтерс, позовавайки се на египетската държавна информационна агенция МЕНА.

Същевременно съдебните власти удължиха с 30 дни ареста на сваления президент ислямист Мохамед Морси. Морси, който беше свален от армията на 3 юли, от 26 юли е държан под арест в неизвестно място. Той е обвинен в шпионаж и държавна измяна, бягство от затвора по време на масовите антиправителствени демонстрации в началото на 2011 година. Срещу Морси са повдигнати също обвинения в сътрудничество с палестинското движение Хамас с цел извършване на нападения в страната, подстрекателство към убийство на демонстранти и гибел на затворници.

Над 520 убити при сблъсъците в Египет броят на жертвите расте
netinfo

Стотици привърженици на "Мюсюлмански братя" днес щурмуваха и подпалиха сградата на управителя на губернаторство Гиза в Кайро, съобщи египетската държавна телевизия. Полицията е арестувала няколко души. След избухналите вчера по цял Египет безредици ислямистите избраха тактиката на масови палежи на административни сгради, полицейски участъци и коптски храмове, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Миналата нощ изгоря до основи джамията "Рабаа ал Адауия в Кайро, край която няколко седмици се намираше лагерът на протестиращите. Напускайки площада под контрола на полицията, привържениците на "Мюсюлмански братя" подпалиха джамията. По-рано ислямисти нападнаха църква в провинция Бени Суейф.

Двама полицаи бяха убити днес при нападения на въоръжени ислямисти, предаде Франс прес. Единият бил застрелян при атака срещу полицейски клуб в Ал Ариш на Синайския полуостров, а друг - при щурм на полицейски участък в Асют в централен Египет.