Йордан Цонев: Можем да останем на власт и ако актуализацията не се получи
Йордан Цонев: Можем да останем на власт и ако актуализацията не се получи / снимка: БГНЕС, архив

Съобразили сме се с всички бележки, направени към бюджета, още преди президентът да наложи вето.

При обсъждането на бюджета в Народното събрание отговорихме ясно на това, че икономическите аргументи на противниците на актуализацията на бюджета са несъстоятелни.

Това коментира пред БНТ председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Йордан Цонев, депутат от ДПС.

„В доклада, който съпровожда Закона за изменение на държавния бюджет, е записано какви 286 млн. лева ще се похарчат, защото само това е увеличението на разходите - 286 млн. лева. Тук е разминаването с президента", добави депутатът от ДПС.

По думите му Борисов и ГЕРБ са изхарчили 1,1 млрд. лева, от които близо 400 млн. лева са били дадени на Плевнелиев като министър на регионалното развитие. Той обаче ги е изхарчил по същия начин с постановление на Министерски съвет и тогава това не е било непрозрачно.

„Ние не плащаме избирателно, а за всяка свършена работа. Ако бъде плащано избирателно, би трябвало да се сетят всички - и самият Плевнелиев, че май ще плащаме избирателно на фирмите на ГЕРБ, защото техните фирми вършеха поръчките, така че това е малко смешничко", каза още Цонев, цитиран от БГНЕС.

"Уморихме се да говорим, че дългът се взема в подкрепа на фискалния резерв. Защото резервът е 5.6 млрд. лева към 1 август, на 22 август от него ще се платят 800 лева по дълга от февруари. Никакви разходи от този дълг няма да бъдат правени непрозрачно. Казахме го сто пъти. Имаше и нещо такова: Защо увеличавате дълговото бреме? С този дълг не се увеличава това бреме. С дълг се връща дълг. Ние не увеличаваме и лихвите. Ние ще върнем дълга с нов дълг и ще си платим и лихвите, които може би дори и ще бъдат по-малки", допълни Цонев.

"Не съм сигурен дали ще има избори, ако не се получи актуализацията на бюджета. Може да останем със стария бюджет, опциите са много. Ветото е политическо и няма никаква икономическа аргументация", обясни председателят на бюджетната комисия.