Обстановката в Езерово е спокойна, правят оглед на мястото на взрива
Обстановката в Езерово е спокойна, правят оглед на мястото на взрива / снимка: Petel.bg

Обстановката в района край село Езерово, където снощи избухна цистерна с пропан-бутан, е спокойна и няма опасност от нови инциденти. Това увери областният управител Иван Великов. Пожарът, който огнеборците гасиха около 7 часа, е бил потушен около полунощ. Екипи са останали да дежурят на мястото, за да не се допускат нови експлозии.

Районът е отцепен от следствените органи, които днес ще направят оглед, за да преценят точната причина за възникване на тежката ситуация. Мястото е обходено и от специалисти от БДЖ, които са огледали щетите.

Великов увери, че ще се направи всичко възможно да се компенсират хората, които са понесли щети от взрива в Езерово. В момента населението е спокойно, обясни той. Няма опасност за намиращите се в района населени места. Проби на РИОСВ са показали, че вредните вещества във въздуха са в пъти под допустимите стойности.

В следствие на тежкия инцидент 11 човека са хоспитализирани в болница във Варна – петима от тях са пожарникари, двама са работници на фирмата, стопанисваща базата. Най–тежко е пострадал мъж на 60 години - служител на фирмата, който е с 90 процента изгаряния. Той е настанен в реанимация с опасност за живота. Останалите са в задоволително състояние.

Български Червен кръст оказва помощ на пътници от международния влак Варна - Москва, блокирани на ЖП гара - Варна поради възникналия инцидент. Осигуряват се вода и храна на блокираните 150 пътника, 46 от които деца.

Министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев e разпоредил две проверки по инцидента с взривените цистерни на гара Езерово. Те ще се извършват от дирекция „Инспекторат” – МВР и  „Икономическа полиция” към ГД „Национална полиция”. Служителите на "Инспекторат" ще изясняват дали действията на огнеборците са били съобразени с нормативните документи и правила за работа.