10 души са настанени в болница след взрива край Езерово
10 души са настанени в болница след взрива край Езерово / снимка: БГНЕС

Десет души са хоспитализирани в болница във Варна след инцидента край Езерово. Петима от тях са пожарникари, двама - работници на фирмата, както и мъж и две жени, които работели на съседен обект, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Обстановката в района на взрива  започва постепенно да се нормализира. Цистерната с газьол, която се запали след експлозията, вече е изгасена, съобщи пред Дарик говорителят на варненската полиция Ивана Милева.

На място остават 7 екипа пожарникари. Част от тях охлаждат цистерна с бензин, която също се намира в съседство. А друга част продължават да гасят запалилите се сухи треви в района. Огънят се е разгърнал на около 50 декара площ, съобщиха от пресцентъра на МВР.

От там добавиха, че допълнителни сили и средства са се включили в гасенето на пожара тази вечер. Има огнеборци от Шумен и Девня, както и специализирана техника от Летище Варна.

Общо 11 ранени е равносметката от днешния инцидент край варненското село Езерово. Най-тежко е състоянието на 60-годишен мъж, който е с 90% изгаряния и е приет във Военноморската болница във Варна. Той бе ранен веднага след избухването на пожара в петролната база край Езерово след 16 часа. Тогава пострада и 42-годишен мъж, който е бил изхърлен от ударната вълна. Неговото състояние е доста по-леко, той е с контузии на крайниците.

На мястото на пожара пристигнаха пет екипа огнеборци, които  започнаха да обливат с вода пламналата цистерна. Въпреки усилията им около 18:30 часа тя избухна. При взрива бяха ранени девет души, като всички те са без опасност за живота. Сред тях има и две жени. Повечето от пострадалите са получили изгаряния на крайниците от втора степен, съобщи пред Дарик д-р Антония Касабова, шеф на Спешна помощ във Варна.

Взривът на цистерната е бил толкова силен, че е бил усетен и във Варна. „Във Владиславово разтресе врати и прозорци здраво. Дано няма жертви”, написа малко след избухването на возилото  коментатор в DarikNews.bg. „Аз живея в Аксаково. А точно от към Езерово се вдигаше огромен облак дим”, посочи друг.

Хората от селото са много уплашени. Десетки са останали без стъкла на прозорците си.