Арестуваха шефа на ДАИ Валентин Божков, обвиниха го в безстопанственост
Арестуваха шефа на ДАИ Валентин Божков, обвиниха го в безстопанственост / снимка: БГНЕС, aрхив
Арестуваха шефа на "Автомобилна администрация" Валентин Божков
65914
Арестуваха шефа на "Автомобилна администрация" Валентин Божков
  • Арестуваха шефа на "Автомобилна администрация" Валентин Божков

Шефът на „Автомобилна администрация” Валентин Божков беше арестуван днес следобед заради корупция в дейността на цялата агенция. Това потвърди за Дарик транспортният министър Данаил Папазов.

Папазов не потвърди в каква насока е корупционната схема, предизвикала разследването, но бе категоричен, че то е започнало преди встъпването на новия кабинет в длъжност.

Малко по-късно адвокатът на Божков Христо Георгиев заяви, че шефът на ДАИ е обвинен в безстопанственост. На неговия клиент е наложена мярка подписка. Адвокат Георгиев каза, че обвиненията са изключително неясни и касаят периода 2012-2013 г. Не е уточнено в какво се изразява безстопанствеността на Божков.

Заедно с шефа на ДАИ са повдигнати обвинения и на още поне пет лица, сред които и секретарката на Божков. Продължава предявяването на обвиненията в сградата на БОРКОР, а Божков вече си е тръгнал към дома си.

Един от адвокатите Иво Найденов разказа, че вчера е имало претърсване на офисите на ДАИ, което е продължило до ранните часове на нощта. Найденов съобщи, че става дума за досъдебно производство от юни т.г., което се води за подкуп.

През юли 2011 г. Валентин Божков пое „Автомобилна администрация” с основна задача за засилване на контрола и стриктното следене за спазване на националното законодателство. Пред Дарик арестът му потвърди транспортният министър Данаил Папазов, но за подробности препрати към прокуратурата.

„Знам, че се работи по цялата корупционна схема въобще на „Автомобилната администрация”, каза той. На въпрос дали разследването е започнало след встъпването в длъжност на настоящия кабинет, министър Папазов изрази мнение, че то е започнало преди това, а при настоящото правителство е продължило. Запитан дали разследването е започнало при служебния кабинет, той отговори: „Мисля, че да, но не мога да ви кажа съвсем точно. Имаше няколко сигнала и при нас, и в прокуратурата”.

Пред Дарик обаче служебният министър Кристиан Кръстев отрече при него да е имало сигнали за корупция именно в „Автомобилна администрация”. „Нямам информация по въпроса”, лаконичен бе Кръстев. На въпрос дали разследването е започнало, докато той е бил министър в кабинета „Райков”, Кръстев отговори: „Нямам представа. В смисъл дали са го разследвали и кога е бил разследван, кога е започнал целият процес, нямам представа”. Той допълни, че до него не е достигала информация за започнало разследване, както и че не е получавал и съответно не е препращал сигнали до прокуратурата по отношение на дейността на „Автомобилна администрация”, но е получавал и изпращал сигнали за други дружества, като не пожела да каже кои са те.

Според Папазов обаче в министерството е имало сигнали изобщо за цялата дейност на „Автомобилна администрация”, като се започне от изпити, лицензи и т.н.

Преди две години назначението на Валентин Божков като ръководител на автомобилната администрация бе съобщено като „съгласувано” с Бойко Борисов, след като тогавашният шеф на агенцията Симеон Арнаудов подаде оставка заради катастрофата на магистрала „Тракия”, при която загинаха осем души.