„Софийска вода” обработва канализационната мрежа срещу инсекти и гризачи
„Софийска вода” обработва канализационната мрежа срещу инсекти и гризачи / снимка: Софийска вода

„Софийска вода” започва редовната  обработка на канализационната мрежа срещу гризачи и инсекти. За да се намали популацията на гризачите и да се предотврати разпространение на зарази в системата, специални препарати се поставят в около 15 000 шахти в София.

„Кампанията започва на 16 август и ще продължи до два месеца. Ще се работи денонощно на три смени, като планираме да обхванем цялата територия на столицата”, заяви Станислав Станев, директор „Експлоатация и поддръжка” в „Софийска вода”. Той уточни, че за да не бъде затруднявано движението по натоварените булеварди ще се работи и през нощта.

„Препаратите са напълно безвредни за хората, вземат се и необходимите мерки за опазване на околната среда от замърсяване като се спазват изискванията за дози, концентрация и време на експозиция”, подчерта Цезарина Илиева, главен експерт в Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ). Месеците август, септември и началото на октомври са най-подходящият период за обработка срещу гризачи и инсекти, уточни Илиева.

Дератизацията и дезинсекцията се извършват от специализирани фирми, регистрирани в Министерство на здравеопазването, които спазват стандартите за безопасност. За унищожаване на вредителите се използват биоцидни препарати, разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването. Процесите на дератизация и дезинсекция  се извършват при подходящи метеорологични условия (трябва да е сухо и да не вали).

„Софийска вода” се придържа стриктно към всички предписания на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) за хигиена и безопасност и редовно обработва своите обекти против гризачи и инсекти. Именно СРЗИ е институцията, която наблюдава популацията на вредителите и прави предписания за превантивна борба срещу увеличаването им.