Честваме Деня на Варна
Честваме Деня на Варна / снимка: Impact Press Group, архив

В деня, в който църквата отбелязва Светото Успение Богородично, честваме празника на Варна.

Традиционно денят ще започне с тържествена Света литургия в Катедралата и благодарствен молебен за здраве в 8:30 часа. Точно в 10:00 е церемонията по издигане на флага на Варна.

За първи път тази година от ансамбъл "Гоце Делчев"-Варна ще изненадат публиката с фолклорни изпълнения пред най-големия храм на Варна в 10:15 часа. Участие в инициативата са заявили над 200 танцьори от 11 състава. Очаква се към тях да се присъединят и още. Празненството ще продължи около 30 минути.

В 20:00 часа в Летния театър е премиерата на акустичния концерт на Живко Петров трио - JP3 "Арена Оркестра" с участието на Мария Илиева, Белослава, Любо Киров и Орлин Павлов.

На специално изградена сцена под Пантеона от 22:00 часа уникален спектакъл ще представят La Migra и приятели. Идеята му е да се пресъздадат всички красоти на Варна чрез мултимедиен концерт с 20 теми, специално създаден за празника на града. Тематиката ще бъде илюстрирана с подбрани кавъри. Програмата ще продължи 1 час и 45 минути.

В полунощ ще започне авторският проект "Дервиш в себе си" с танцови изпълнения на Ziya Azazi - турчин със сирийско потекло.

15 минути преди полунощ Варна ще бъде осветена от фойерверки, които ще бъдат изстреляни от Първа буна и ще продължат 8 - 10 минути.

За удобство на варненци автобусна линия №14 ще се движи до 2 часа през нощта, а колите на №22 ще возят пътници до полунощ.

15 август e определен за празник на града през 1993 г. с решение на Общинския съвет на града, а през 2007 г. за първи път бе обявен и за почивен ден за варненци.