Десетки убити при сблъсъци в Кайро, над 500 са ранените
Десетки убити при сблъсъци в Кайро, над 500 са ранените / БГНЕС

По последни данни на египетското министерство на здравеопазването при полицейската операция в Кайро са загинали 56 души, като сред тях има и петима полицаи, а около 526 души са ранени. Целта на операцията е да разпръсне двата лагера на привърженици на сваления президент ислямист Мохамед Морси в Кайро.

БТА отбелязва, че твърденията на различни източници от Мюсюлманските братя за броя на жертвите са доста по-противоречиви и варират между 30 и неколкостотин убити. Според представители на Мюсюлмански братя, цитирани от Ройтерс, жертвите са 30. Според други, цитирани от ИТАР-ТАСС, жертвите са 800, а според трети, цитирани от Франс прес, жертвите са над 250, а ранените 5000.

Журналист на Франс прес съобщава за 43-ма убити, които той лично е преброил. Всички били мъже, повечето били простреляни.

Според ИТАР-ТАСС сред жертвите в Кайро днес е и фоторепортерът на телевизионния канал "Скай нюз" Майкъл Дъглас. Журналистът е бил убит в района на джамията Рабаа ал Адауия, където полицията от сутринта разгонва лагера на ислямистите, протестиращи срещу свалянето на президента Мохамед Морси. Засега няма официално потвърждение.

Десетки убити при сблъсъци в Кайро над 500 са ранените
netinfo

Малко след началото на операцията в Кайро бяха атакувани три църкви в централната част на Египет, където живеят копти. Появиха се твърдения, че привърженици на сваления президент Мохамед Морси си отмъщават за операцията в Кайро чрез атаки срещу християните.

На едно от двете места в Кайро, където доскоро се намираше лагерът на привържениците на Морси - площад Рабаа ал Адауия - сега има импровизирана морга, както и полева болница, където се оказва помощ на ранените. По-рано беше съобщено и за арестувани лидери на Мюсюлмански братя. Според египетски медии един от тях е Мохамед ал Белтаги. Той от началото на юли се издирва по обвинения в подстрекателство към насилие и убийството на демонстранти, припомня ИТАР-ТАСС.

По-малкият от двата лагера на привържениците на Морси вече е разчистен, но продължават сблъсъците в главния протестен лагер. Стълкновения избухнаха и в други райони на Кайро, както и в редица египетски градове.

Десетки убити при сблъсъци в Кайро над 500 са ранените
netinfo

Протестиращите атакуват и палят полицейски участъци, правителствени сгради и църкви. Централната банка инструктира търговските банки да затворят клоновете си в районите, засегнати от хаоса. Министерството на културата нареди да бъдат прекратени посещенията на пирамидите в Гиза и на други археологически обекти най-малкото за днес.

Същевременно джамията ал Азхар в Кайро, най-висшата сунитска религиозна власт в света, се разграничи от полицейската операция в египетската операция. Ръководството на джамията подчерта, че не е било запознато с методите, които полицията е използвала, за да разпръсне демонстрантите.