Съдят братя Вълневи в Чикаго за “спестени” заплати
Съдят братя Вълневи в Чикаго за “спестени” заплати / vestnikdospat

В Cook County Circuit Court в Чикаго е заведено дело срещу известните братя Вълневи от Доспат, собственици на Amerifreight Systems LLC.  Имената на Павел и Румен Вълневи фигурират в няколко транспортни компании - Amerifreight  Inc., Amerifreight Holding LLC., Amerifreight Transportation Inc., Valtrans Express, Valtrans Logistics Inc.

Ищец по делото е Джоел Ривера, който е работил за Amerifreight Systems LLC. през 2010г., без да му бъде изплатено възнаграждение за няколко месеца.

Според съдебния иск  (цитиран от сайта bulgariasega.com) транспортната компания е могла да “спести” милиони долари от неплатени данъци, осигуровки и заплати.

Тъй като делото е заведено като колективен иск *(Class Action Law Suit), към него се очаква да се присъединят и други служители и шофьори, които са работили или работят в момента за Amerifreight Systems LLC. и другите компании на ответниците, и имат сходни претенции към Вълневи.

В САЩ транспортните фирми плащат такси по две основни направления 1099 и W-2. При  W-2 собственикът е длъжен да внася различни данъци и осигуровки на всичките си работници и служители. 1099 касае независимите подизпълнители на определени поръчки, които дължат единствено възнаграждение на шофьорите за извършените от тях курсове.

Павел и Румен Вълневи са собственици на транспортна компания с над 600 ТИР-а. За тях България научи през 2010 г., когато  станаха главни герои в цялото турне на Слави Трифонов и осигуриха превоз на “Ку-ку бенд” в САЩ.  Братята са собственици и на първата българска телевизия в Чикаго BIT (Bulgarian International Television), която започна да излъчва своя програма само преди дни.

Те са и основните организатори на големия български събор в Чикаго, който е традиция от няколко години.