Оздравяват БДЖ с размяна на дълг срещу собственост, няма да има съкращения
Оздравяват БДЖ с размяна на дълг срещу собственост, няма да има съкращения / Дарик нюз
Оздравяват БДЖ с размяна на дълг срещу собственост
65868
Оздравяват БДЖ с размяна на дълг срещу собственост
  • Оздравяват БДЖ с размяна на дълг срещу собственост

Размяна на дълг срещу собственост между двете големи дружества е една от оздравителните мерки, предвидени за БДЖ, съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов. По- рано днес той се срещна с железничарите в Горна Оряховица, за да им представи изготвения план за стабилизиране и развитие на железницата. По думите му Национална компания железопътна инфраструктура има да получава около 108 милиона лева от БДЖ.

Дългът е от инфраструктурни такси, които дълги години не са плащани по обективни и субективни причини, каза министър Папазов. Според него собственостите на БДЖ, които не са гаранция или запорирани, ще започнат да се прехвърлят на другата компания. В случая обаче не става дума за прехвърляне от единия в другия джоб, коментира транспортният министър.

Чуйте го в звуковия файл.

 

Данаил Папазов отново подчерта, че съкращения няма да има, а бройката служители ще се редуцира по естествен път. Около 200- 300 души се пенсионират всяка година и на тяхно място няма да се назначават нови хора, добави той. Там, където се усеща липса на кадри, ще се компенсира с компютъризация и електронна продажба на билети. „Цялостното състояние в железниците към днешна дата е изключително тежко. Смятам, че дори в доклада на Сметната палата то не беше описано докрай. Причина за сегашната ситуация са големите задължения - около 700 милиона лева, и фактът, че реформите в БДЖ са се отлагали с години. В момента правим пълен анализ на цялата дейност. Онзи ден беше завършена програмата за преструктуриране на БДЖ, която ще представим на кредиторите, на Министерството на финансите и на Правителството. Освен замяната на имоти срещу дълг и редуцирането на състава, сигурно ще се стигне и до закриване на гари и преобразуването им в спирки. Пътниците обаче ще продължават да получават услугата”, заяви министър Папазов.

Около 5% увеличание ще имат цените на билетите, но няма да е по-рано от Нова година, допълни той. Данаил Папазов коментира още, че са внесени всички документи за подновяване на лицензите на БДЖ и считайки, че сертификатът им за безопасност е валиден, пътнически и товарни превози продължават своята работа.