Чобанов: Мотивите за ветото на президента са политически
Чобанов: Мотивите за ветото на президента са политически / снимка: БГНЕС, aрхив
Чобанов: Мотивите за ветото на президента са политически
65845
Чобанов: Мотивите за ветото на президента са политически
  • Чобанов: Мотивите за ветото на президента са политически

Мотивите на президента Росен Плевнелиев за налагането на частично вето върху актуализацията на бюджета имат чисто политически характер и са пример за явно политическо позициониране, което се разминава с функцията обединител на нацията. Това се казва в позиция на финансовия министър Петър Чобанов по повод решението на държавния глава, изпратена до медиите.

Вчера Плевнелиев наложи вето върху приходната, разходната част на бюджета и възможността за поемане на нов дълг от 1 млрд. лева, като одобри единствено социалния пакет, заложен в актуализацията.

Според Чобанов актуализацията на бюджета трябва да се разглежда съвместно с програмата на правителството и усилията, които то полага, както и конкретни резултати, които постига, по отношение на подобряването на бизнес средата и растежа.

Ветото е най-сериозният инструмент за реакция, но в случая се използва за възпрепятстване и забавяне на изпълнението на програмата на правителството, насочена към предсказуемост, изрядност в отношенията и солидарност към уязвимите социални групи, категорични са от финансовото министерство.

„Представяйки мотивите си, Росен Плевнелиев не отговори няколко пъти на въпроса защо през 2010 г. е вносител на актуализация, направена в средата на годината, която предвижда намаление на приходите с 1,9 млрд. лв., увеличение на разходите с 900 млн. лв., увеличение на дефицита с 2,8 млрд. лева. Тези стойности са в пъти по-високи от актуализацията на Бюджет 2013", се казва в становището на финансовия министър. По думите му „непрозрачният" според Плевнелиев резерв за непредвидени и неотложни разходи се увеличава през 2010 г. с над 1,1 млрд. лв., над 4 пъти по-голяма сума от предвидената в сегашната актуализация". „За съжаление, поради недобро бюджетно планиране и нарушаване на принципите на фискална дисциплина, 660 млн. лв. от тези 1,1 млрд. лв. са за разплащане на задължения към бизнеса! По същия начин задължения към бизнеса бяха оставени в наследство и към края на май 2013 г., отново поради същата философия на изпълнение на бюджета", допълва Петър Чобанов.

В изпратената позиция е поместена таблица с основните бюджетни показатели, както и са припомнени многократно излаганите мотиви на управляващите за актуализацията на бюджета. Тези мотиви бяха представени и от министър Петър Чобанов на президента в понеделник, когато само поиска среща с Плевнелиев и икономическите екипи и на двамата също проведоха експертна среща.

Според Чобанов - данните показват категорично невъзможност за спазване на заложените параметри в закона и отлагането на неговата актуализация само ще отложи временно проблемите без да е налице възможност за решаването им. „Загрижеността на Плевнелиев към общините би била уместна, ако беше последователна. Да не забравяме, че той беше министър на регионалното развитие в правителството, което с актуализацията на бюджета през 2010 г. даде сериозен тласък на задлъжнялостта на общините, като този проблем не може да се преодолее и днес", допълва Чобанов.

По думите му „негативната реторика, невярната и тенденциозно подвеждаща интерпретация на цялостната проблематика", свързана с публичните финанси, в т.ч. особено по отношение на суверенния дълг, крие в себе си сериозни рискове от затруднения при пласирането на дълг, нарастването на цената на финансиране и от там повишаване на разходите за неговото обслужване от бюджета.