Първа копка на защитено жилище направиха в Свиленград
Първа копка на защитено жилище направиха в Свиленград / netinfo

Първа копка на защитено жилище бе направена днес в Свиленград. В него ще бъдат подслонени 8 младежи на 18 години, които напускат домовете за деца, лишени от родителска грижа, и навлизат в живота на възрастните.

Строителството се осъществява по проект на общината „Изграждане на защитено жилище на територията на община Свиленград", финансиран по Програма за развитие на селските райони 2007-2013 г. Инвестицията е  344 676  лв. без ДДС, срокът на изпълнение е 30 месеца.

На събитието присъстваха Ася Райкова - ръководител на проекта, Росица Христова - директор на Дирекция „Социално подпомагане" - Свиленград, Мариана Димитрова - ръководител Дейност „Социални услуги" към Община Свиленград.

Защитеното жилище ще бъде едноетажна монолитна сграда с площ 320 кв.м. То ще бъде изцяло обзаведено. Ще разполага с дневна част, спални, три санитарни помещения, кухня, трапезария,  а около него ще се обособи двор с цветна градина. Сградата ще бъде газифицирана, ще бъдат изградени ВиК и електроинсталация, система за отопление и вентилация. Цялото прилежащо пространство ще е достъпно за инвалиди. Очаква се до края на януари 2014 г. строителството да приключи.

Потребителите на  защитеното жилище ще ползват услугата за 6 месеца, а при необходимост и до 1 година. През този период младежите, излезли от затворената институция детски дом, ще получат помощ от психолози и социални работници за придобиване на социални умения  и справяне със социалните предизвикателства на самостоятелния живот.

Проектът цели да се създаде защитено жилище с капацитет 8 потребители, което да създава условия за подобряване на социалните услуги в общността за младежи в риск. Новата социална услуга ще допълни немалкия брой на услугите в тази сфера в община Свиленград. Тук вече функционират Домашен социален патронаж, Дом за възрастни с психични разстройства, Дневен център със седмична грижа за хора с ментални увреждания, Дневен център за възрастни с ментални увреждания, Дневен център за деца с увреждания, Преходно жилище.